Ανάγκη ενίσχυσης των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων από την Ε.Ε.

Αριθμός πρωτ: 12739
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/5/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη ενίσχυσης των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων από την Ε.Ε.

Στο πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητήθηκε το αίτημα που έθεσε η Ρουμανία για τη λήψη κοινοτικών μέτρων στήριξης των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων , το οποίο βρήκε τη στήριξη 11 κρατών-μελών μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Επειδή η ανάγκη ενίσχυσης του αγροτικού τομέα και ιδιαίτερα των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων αποτελεί στόχο πρώτης προτεραιότητας για τη χώρα μας, ο οποίος απαιτεί τη λήψη πρωτοβουλιών, όπως έπραξε η Ρουμανία, και τη δημιουργία προϋποθέσεων προκειμένου να επιτευχθεί.
Επειδή δεν μπορεί το Υπουργείο κάθε φορά που τίθεται θέμα αποζημίωσης των αγροτών του Νομού Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα, να μην το πράττει επικαλούμενος απαγορεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επειδή δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές από έντονα καιρικά φαινόμενα, από το 2004 έως σήμερα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους ελαιοπαραγωγούς του Δήμου Θραψανού που υπέστησαν καθολική καταστροφή στα περισσότερα ελαιόδεντρα τους από τον καταστροφικό χιονιά το Φεβρουάριο του 2004.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Σε ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να προβεί προκειμένου να υλοποιηθεί το αίτημα για τη λήψη κοινοτικών μέτρων στήριξης των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα μας αλλά και στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2) Εάν προτίθεται να προβεί σε ανάλογες πρωτοβουλίες για την κάλυψη των αποζημιώσεων των παραγωγών του Νομού Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα για τις ζημιές που υπέστησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης