Ανάγκη εντατικοποίησης ελέγχων στα κυλικεία των πλοίων και των αεροδρομίων

Αριθμός πρωτ: 10917
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/4/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
2) ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΑΙΓΑΙΟΥ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη εντατικοποίησης ελέγχων στα κυλικεία των πλοίων και των αεροδρομίων.

Έντονα απογοητευμένοι εμφανίζονται οι πολίτες από την ακρίβεια και τις διαρκείς ανατιμήσεις στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, μετά τις νέες αυξήσεις έως και 20% ακόμη και στα είδη που πωλούνται με διατίμηση στα κυλικεία των πλοίων, των αεροδρομίων κτλ..

Επιτακτική κρίνεται δε η ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων στα κυλικεία των πλοίων εσωτερικών γραμμών και των αεροδρομίων ενόψει και των ημερών του Πάσχα, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των ισχυουσών αγορανομικών και υγειονομικών διατάξεων.

Όπως καταγγέλλεται από τους καταναλωτές, αυτές τις ημέρες αιχμής που το επιβατικό κοινό πολλαπλασιάζεται, πολλαπλασιάζονται και τα κρούσματα ασυδοσίας και αισχροκέρδειας που παρατηρούνται στις τιμές των διατιμημένων προϊόντων των κυλικείων.
Επειδή, όπως επανειλημμένα έχω επισημάνει, έχουν περιέλθει σε απόγνωση ιδιαίτερα οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, αφού το Υπουργείο αδυνατεί τόσο να προβεί σε ουσιαστικούς ελέγχους όσο και να ελέγξει το κύμα διαρκών ανατιμήσεων βασικών καταναλωτικών αγαθών που πραγματοποιούνται καθημερινά.

Επειδή είναι αναγκαία η καθολική τήρηση των αγορανομικών διατάξεων που προβλέπουν τις προκαθορισμένες τιμές σε βασικά είδη κατανάλωσης στα κυλικεία των μέσων μεταφοράς, όπως το εμφιαλωμένο νερό, οι καφέδες και τα τοστ, προκειμένου να μην επιβαρύνονται περαιτέρω οι καταναλωτές από τις αυξήσεις 20% που ενέκρινε πρόσφατα το Υπουργείο,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ. Υπουργοί:

Εάν προτίθενται να δώσουν εντολές για εντατικοποίηση των διενεργούμενων ελέγχων στα κυλικεία των πλοίων, των αεροδρομίων κτλ., προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των ισχυουσών αγορανομικών και υγειονομικών διατάξεων και να παταχθούν τα κρούσματα αισχροκέρδειας σε βάρος του επιβατικού κοινού, που αναμένεται να μετακινηθεί μαζικά κατά τις ημέρες του Πάσχα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ.Στρατάκης