Ανάγκη εφαρμογής κανόνων διαφάνειας στη διακίνηση πετρελαιοειδών στην Κρήτη

Αριθμός πρωτ: 5617
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/9/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη εφαρμογής κανόνων διαφάνειας στη διακίνηση πετρελαιοειδών στην Κρήτη.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω επισημάνει τις έντονες διαμαρτυρίες των καταναλωτών του Νομού Ηρακλείου και της Κρήτης γενικά, καθώς η κατακόρυφη πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου δεν έχει μετακυλιστεί στις τιμές καυσίμων στην ελληνική αγορά, όπως και στην Κρήτη.
Επειδή στο Νομό Ηρακλείου, όπως και σε ολόκληρη την Κρήτη οι καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερες, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, τιμές στα καύσιμα, παρά και την εφαρμογή του μέτρου της επιβολής πλαφόν.
Επειδή οι πρατηριούχοι διαμαρτύρονται έντονα για μία ακόμη φορά, ζητώντας από το Υπουργείο να παρέμβει και να βάλει τέλος στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί, με ευθύνη των εταιρειών πετρελαιοειδών, στην τοπική αγορά εξαιτίας της έλλειψης ανταγωνισμού και με πρόσχημα το κόστος μεταφοράς των καυσίμων.
Επειδή το Υπουργείο παραδέχεται πλέον την αδυναμία ύπαρξης υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά καυσίμων καθώς η ύπαρξη καρτέλ είναι πλέον αδιάψευστη.
Επειδή δεν μπορεί να θεωρείται υπεύθυνη η στάση της Κυβέρνησης στο σοβαρό αυτό ζήτημα καθώς στην απάντηση του Υπουργείου στην 11116/23-4-2008 αναφέρει «Όσον αφορά στις τιμές υγρών καυσίμων στη Κρήτη, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι όπως προκύπτει , με βάση τα εβδομαδιαία στοιχεία τιμοληψίας , τα οποία δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, η ποσοστιαία διαφορά απόκλισης μεταξύ των τιμών διάθεσης αμόλυβδης βενζίνης στην Κρήτη και πανελλαδικά δεν έχει μεταβληθεί από τις αρχές του 2007».

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να παρέμβει προκειμένου να δημιουργηθούν επιτέλους συνθήκες αποτελεσματικού και υγιούς ανταγωνισμού στον τομέα αγοράς και εμπορίας πετρελαιοειδών, καθώς μέχρι τώρα τα όποια μέτρα δεν έχουν αποδώσει.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης