Ανάγκη λήψης μέτρων για την περιστολή και τον έλεγχο θανάτων από ναρκωτικά στα σωφρονιστικά ιδρύματα της Κρήτης

Αριθμός πρωτ: 530
Ημερομηνία κατάθεσης: 10/10/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη λήψης μέτρων για την περιστολή και τον έλεγχο θανάτων από ναρκωτικά στα σωφρονιστικά ιδρύματα της Κρήτης.

Η έλλειψη μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση της διακίνησης και της χρήσης ναρκωτικών στις φυλακές, καταδεικνύεται με τον πλέον τραγικό τρόπο, μετά και τα δύο τελευταία περιστατικά θανάτων κρατουμένων από τη χρήση ναρκωτικών στα σωφρονιστικά καταστήματα της Κρήτης.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ένα με δύο περιστατικά θανάτων κρατουμένων παρατηρείται κάθε τρεις μήνες στις φυλακές του νησιού. Αυτός ο τραγικός απολογισμός, καταδεικνύει την έλλειψη μέριμνας και σχεδιασμού από το Υπουργείο ως προς την πρόληψη, τη διακίνηση και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών εντός των ελεγχόμενων χώρων των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.
Επειδή νέες μορφές χρήσης ναρκωτικών εμφανίζονται στις φυλακές, απειλώντας άμεσα τη ζωή των κρατουμένων.
Επειδή η παρέμβαση της πολιτείας πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική για την περιστολή των θανάτων στις φυλακές της Κρήτης, όπου σημειώνεται αυξητική τάση, αλλά και στα σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να προβεί άμεσα στη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης της διακίνησης και της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στα σωφρονιστικά καταστήματα της Κρήτης αλλά και της χώρας, προκειμένου να εκλείψουν οι θάνατοι κρατουμένων από ναρκωτικά.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ