Ανάγκη λήψης μέτρων μετά τη νέα παρέμβαση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)

Αριθμός πρωτ: 3581
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/8/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη λήψης μέτρων μετά τη νέα παρέμβαση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Με νέα έκκλησή του προς τους αρμοδίους, ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά την προηγούμενη, με βάση την οποία υπέβαλα την 3184/10-8-09 Ερώτησή μου, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας τονίζει και πάλι την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα που προτείνονται, διαφορετικά οι κινητοποιήσεις θα είναι μονόδρομος.
Όπως σημειώνεται και έχω επανειλημμένως επισημάνει σε παλαιότερες Ερωτήσεις μου, ο κτηνοτροφικός κλάδος διέρχεται σοβαρή κρίση, χωρίς να έχει στηριχθεί ούτε στο ελάχιστο από την Κυβέρνηση. Προκειμένου να μην εγκαταλειφθεί οριστικά το κτηνοτροφικό επάγγελμα, απαιτείται να επιβληθεί, κατά πρώτον, άτοκο πάγωμα όλων των κτηνοτροφικών δανείων για τρία χρόνια, όπως ζητά ο Σύνδεσμος, με ανάληψη του κόστους από το κράτος. Η αποπληρωμή των κτηνοτροφικών δανείων να γίνει, επιπροσθέτως, σε 10 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Προϋποθέσεις για μια τέτοια ρύθμιση επιβάλλεται να τεθεί το ύψος των χρεών να είναι μέχρι 500 χιλιάδες ευρώ και οι εκμεταλλεύσεις που θα υπαχθούν σε αυτήν να λειτουργούν τα 2 τελευταία χρόνια.
Επιπλέον, ως απαραίτητο μέτρο για οικονομική ανάσα στο κτηνοτροφικό επάγγελμα κρίνεται η πλήρης ανάληψη από την πολιτεία της ευθύνης για τα 300 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν ως δάνεια στους κτηνοτρόφους το 2007 και των οποίων η αποπληρωμή αρχίζει στο τέλος του έτους. Προτεραιότητα, επίσης, όπως είναι αναπόφευκτο, θα πρέπει να έχει η παροχή οικονομικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους όλων των κλάδων, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, και η οποία αντιστοιχεί στο 50% της αποζημίωσης που δόθηκε στη φυτική παραγωγή, όπως έχει επανειλημμένως ζητηθεί, ενώ υπάρχει άλλωστε και η δέσμευση της Κυβέρνησης.
Επειδή τα μέτρα που διεκδικούνται εκ νέου από τον ΣΕΚ αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ελάχιστη δυνατή προστασία των 150 χιλιάδων οικογενειών που ασχολούνται με την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων από την οικονομική καταστροφή.
Επειδή μπροστά στο αδιέξοδο που υπάρχει, προβάλλει ως εύλογη η προειδοποίηση των κτηνοτρόφων για πανκτηνοτροφική κινητοποίηση προκειμένου να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να λάβουν υπόψη τη νέα έκκληση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και να προχωρήσουν στη λήψη των διεκδικούμενων από τους κτηνοτρόφους μέτρων για την οικονομική διάσωση του κλάδου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης