Ανάγκη να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των αμπελουργών

Αριθμός πρωτ: 3582
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/8/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των αμπελουργών.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου, και πιο πρόσφατα με τις 3102/6-8-09, 3046/3-8-09 και 1685/7-7-09, έχω επισημάνει τη δυσχερέστατη κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί και η οποία απειλεί να τους αφήσει χωρίς εισόδημα, αλλά και να οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους στην οινοποίηση.
Με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα του αμπελοοινικού τομέα και των εργαζομένων σε αυτόν, προβάλλει ως απολύτως αναγκαία η άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους, όπως αυτά προβάλλονται και στη νέα έκκληση της ΚΕΟΣΟΕ, σε επιστολή που απέστειλε προς τους αρμοδίους.
Συγκεκριμένα, η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων τονίζει καταρχάς την ανάγκη να υπογραφτεί η υπουργική απόφαση για την απόσταξη τουλάχιστον 20.000 τόνων, με πρόβλεψη για περαιτέρω αύξηση. Εάν αυτό δεν γίνει άμεσα, είναι ενδεχόμενο αφενός οι αμπελουργοί να μην τρυγήσουν, αφετέρου η απόσταξη να καταστεί αμφίβολης χρησιμότητας, αφού το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την πραγματοποίησή της θα επιτρέψει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος των παραγωγών σύμφωνα με τη ΚΕΟΣΟΕ.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι πρέπει να ληφθεί άμεσα απόφαση με αντικείμενο την άτοκη χρηματοδότηση των ΕΑΣ, ώστε να απορροφηθεί η παραγωγή και να αποτραπούν τα παιχνίδια των κερδοσκόπων με τις τιμές. Τέλος, επιβάλλεται να καθοριστεί άμεσα η εθνική συνδρομή στην ενιαία ενίσχυση.
Επειδή για τα αιτήματα των αμπελουργών έχουν γίνει επανειλημμένες παρεμβάσεις και εκκλήσεις, ωστόσο η Κυβέρνηση δεν προχωράει στην υλοποίησή τους, καταδικάζοντας σε οικονομικό αδιέξοδο τους χιλιάδες αμπελουργούς και τις οικογένειές τους,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται, και πότε, να ικανοποιήσει τα εύλογα και δίκαια αιτήματα των αμπελουργών, όπως έχει κληθεί επανειλημμένως να πράξει, ανταποκρινόμενος με αυτόν τον τρόπο και στην τελευταία επείγουσα έκκληση της ΚΕΟΣΟΕ.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης