Ανάγκη συνταγογράφησης όλων των φυτοφαρμάκων

Αριθμός πρωτ: 984
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/10/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη συνταγογράφησης όλων των φυτοφαρμάκων.

Τα αθρόα περιστατικά δηλητηρίασης και θανάτου πολλών αρπακτικών, πτηνών και ζώων, κυρίως από την ουσία METHOMYL, η οποία εμπεριέχεται σε τοξικότατο και επικίνδυνο για τον άνθρωπο φυτοφάρμακο, προβάλλουν εκ νέου την ανάγκη συνταγογράφησης όλων των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, προκειμένου να μην χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα.
Όπως επανειλημμένως έχει υποδειχθεί από το Παράρτημα Ανατολικής Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ προς το Υπουργείο, η συνταγογράφηση όλων των φυτοφαρμάκων είναι επιβεβλημένη καθώς χρησιμοποιούνται ευρέως και αδιακρίτως πολύ επικίνδυνα δηλητηριώδη σκευάσματα, που προκαλούν το θάνατο πτηνών και ζώων και έχουν μακροχρόνιες και δυσμενείς επιπτώσεις και στη χλωρίδα, αλλά και στο υδάτινο περιβάλλον.
Επειδή το 2006 πέθαναν από δηλητηρίαση μόνο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης 9 αρπακτικά (γεράκια, κουκουβάγιες) και 5 γύπες, χωρίς να συμπεριληφθούν σε αυτά όσα απεβίωσαν στα κέντρα περίθαλψης στην Αθήνα και την Αίγινα.
Επειδή οι τοξικολογικές εξετάσεις που επακολούθησαν ενοχοποιούν για τους θανάτους φυτοφάρμακα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Εάν προτίθεται να επιβάλει τη συνταγογράφηση για όλα τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα προκειμένου να μην διατίθενται και να χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα. Ποια επιπλέον μέτρα προτίθεται να πάρει για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας αλλά και των υδάτινων πόρων από την αλόγιστη χρήση κάθε λογής φυτοφαρμάκων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης