Ανάγκη υλοποίησης έργων υποδομής για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στο Νομό Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 596
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/10/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη υλοποίησης έργων υποδομής για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στο Νομό Ηρακλείου.

Η έλλειψη έργων υποδομής, όπως φραγμάτων, λιμνοδεξαμενών, αρδευτικών δικτύων και έργων εμπλουτισμού στην ύπαιθρο του Νομού Ηρακλείου, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία που παρατηρείται φέτος στην Κρήτη, έχει ως συνέπεια να πλήττονται οι παντός είδους καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων και οι ελαιοκαλλιέργειες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αγροτικών φορέων του Νομού, η φετινή παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να σημειώσει κάθετη πτώση, ακόμη και αν επικρατήσουν βροχοπτώσεις από σήμερα μέχρι και τη συγκομιδή, καθώς η ανομβρία έχει πλήξει τις ελιές και η κατάσταση δεν θεωρείται αναστρέψιμη.
Το 70% των ελαιοδέντρων του Νομού Ηρακλείου δεν ποτίζεται λόγω έλλειψης υποδομών, γεγονός που έχει άμεσες επιπτώσεις στο φυτικό κεφάλαιο, ιδιαίτερα στις περιοχές της Μεσσαράς όπου οι ελαιοκαλλιέργειες αντιμετωπίζουν έντονα το πρόβλημα της ξηρασίας.
Επειδή επανειλημμένα έχω επισημάνει την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης των απαραίτητων υποδομών, με δεδομένη τη μεγέθυνση του προβλήματος της λειψυδρίας τα επόμενα χρόνια στην Κρήτη.
Επειδή η ανάγκη αντιμετώπισης της έλλειψης νερού είναι επιτακτική και χρειάζεται να γίνουν άμεσα συγκεκριμένες ενέργειες,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να προχωρήσει στην υλοποίηση όλων των ώριμων έργων υποδομής, όπως φραγμάτων, λιμνοδεξαμενών, αρδευτικών δικτύων και έργων εμπλουτισμού, αλλά και στο σχεδιασμό όσων ακόμη χρειάζονται, προκειμένου να μην πλήττονται καίρια οι καλλιέργειες του Νομού Ηρακλείου από τη λειψυδρία και την ανομβρία, αλλά και να μην χύνονται τεράστιες ποσότητες νερού στη θάλασσα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΧΩΔΕ