Ανάγκη χρηματοδότησης για την πυροπροστασία του Νομού Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 770
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/7/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
2) ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη χρηματοδότησης για την πυροπροστασία του Νομού Ηρακλείου.

Η επιτακτική ανάγκη αυξημένης χρηματοδότησης, προκειμένου να μπορούν να υλοποιηθούν όλα τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα για την πυροπροστασία του Νομού Ηρακλείου, επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ).
Εκτός από τις σοβαρότατες ελλείψεις στο μόνιμο προσωπικό της πυροσβεστικής, όπως έχω επισημάνει με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου (1047/5-8-05, 8741/1-6-07, 9977/2-7-07) και την ανάγκη ενίσχυσης του Σώματος με τρία ακόμη οχήματα, υπογραμμίστηκε η πενιχρή χρηματοδότηση του προγράμματος πυροπροστασίας εκ μέρους της κεντρικής εξουσίας, με αποτέλεσμα από το εκπονηθέν πρόγραμμα του ΣΝΟ ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, η Διεύθυνση Δασών να έχει παραλάβει μονάχα 40 χιλιάδες ευρώ.
Ένα σημαντικό επίσης ζήτημα που τονίστηκε είναι η ανάγκη μόνιμης παρουσίας ενός ακόμη πυροσβεστικού αεροπλάνου στην 126 Σμηναρχία Μάχης, ώστε να υπάρχει άμεση παρέμβαση. Παρά όμως τα αλλεπάλληλα έγγραφα της Νομάρχου Ηρακλείου προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, τα ελικόπτερα στην Κρήτη παραμένουν δύο, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται μόνιμα σε βλάβη.
Επειδή στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε και το θέμα ενδυνάμωσης της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία λειτουργεί μόνο με ένα άτομο.
Επειδή η έλλειψη προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα αποτελεί επίσης εμπόδιο τόσο για την αναγκαία επιτήρηση των ευαίσθητων περιοχών σε 24ωρη βάση, όσο και για την επάνδρωση των κατά τόπους πυροφυλακίων,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Εάν προτίθενται να προβούν στην καταβολή του συνόλου της χρηματοδότησης που προβλέπει το πρόγραμμα του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου για την πυροπροστασία του Νομού Ηρακλείου.
2) Εάν προτίθενται να προβούν στον εφοδιασμό της Κρήτης με ένα ακόμη πυροσβεστικό αεροπλάνο, προκειμένου να υπάρχει άμεση παρέμβαση και να σβήνονται με τη γένεσή τους οι πυρκαγιές.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης