Ανάγκη χρηματοδότησης για τη δημιουργία Κέντρου Μητέρας και Παιδιού στο Πανάνειο Νοσοκομείο Ηρακλείου

20 Φεβρουαρίου 2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η Ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, με θέμα «Ανάγκη χρηματοδότησης για τη δημιουργία Κέντρου Μητέρας και Παιδιού στο Πανάνειο Νοσοκομείο Ηρακλείου».
Στην Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Υγείας, ο κ. Στρατάκης αναφερόταν στο Κέντρο Μητέρας και Παιδιού, το οποίο έχει αποφασιστεί, εδώ και τέσσερα χρόνια, να δημιουργηθεί στο Πανάνειο, πρώην δημοτικό νοσοκομείο Ηρακλείου. Η πρώτη φάση της μελέτης, που προβλέπει τη στερέωση του κτηρίου, παραμένει ανολοκλήρωτη, καθώς διακόπηκαν οι εργασίες λόγω έλλειψης χρημάτων και εγκατάλειψης του έργου από τον εργολάβο και αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνδυνος ακόμη και κατάρρευσης. Το ποσό που απαιτείται για να ολοκληρωθούν τα αρχιτεκτονικά του κτηρίου ανέρχεται στο ποσό των 1,613 εκατ. ευρώ, ενώ από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν έχουν εκταμιευτεί εξασφαλισμένες πιστώσεις που ανέρχονται στο ποσό των 1,1 εκατ. ευρώ. Ο κ. Στρατάκης ρωτούσε τους συναρμόδιους Υπουργούς εάν προτίθενται να δώσουν εντολή για την άμεση διάθεση χρημάτων, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο.
Κατά τη συζήτηση της Ερώτησης με τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιαννόπουλο, ο Βουλευτής επεσήμανε ότι προτιμότερο ήταν να παρίσταται ο Υφυπουργός Πολιτισμού, ακριβώς επειδή από αυτό το Υπουργείο έχει αναληφθεί η υποχρέωση να εκταμιευτούν τα χρήματα. Ο κ. Στρατάκης τόνισε ότι η εργολαβία έχει εγκαταλειφθεί 4 φορές και το έργο έχει μείνει στάσιμο, με ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσης του κτηρίου του Πανανείου. Η κωλυσιεργία και αδυναμία της πολιτείας έχει σαν αποτέλεσμα να μην προχωράει ένα έργο που μπορεί να λειτουργήσει και ως Διαγνωστικό Κέντρο Γενετικής αλλά και ως σύγχρονος συνεδριακός χώρος στον οποίο θα καλύπτονται δραστηριότητες, όπως επιμόρφωση προσωπικού, εκπαίδευση από απόσταση, τηλεϊατρική.
Στην απάντησή του ο Υφυπουργός ανέλαβε την ευθύνη να καλέσει τον εργολάβο για να δώσει εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις, ενώ δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου.