Ανάδειξη και αξιοποίηση του σπηλαίου «Λαβύρινθος» της Μεσσαράς

Αριθμός πρωτ: 5414
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/10/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Ανάδειξη και αξιοποίηση του σπηλαίου «Λαβύρινθος» της Μεσσαράς.

Όπως προκύπτει από την απάντηση στην 348/23-08-2010 ερώτηση μου η αρμόδια εφορεία παλαιοανθρωπολογίας–Σπηλαιολογίας Ν.Ελλάδος έχει ασχοληθεί μόνο θεωρητικά για την αξιοποίηση του σπηλαίου «Λαβύρινθος» της Μεσσαράς Ν.Ηρακλείου.
Η απλή επίσκεψη των αρμόδιων και η ανάθεση σε τρίτους να σφραγίσουν τις εισόδους, πράγμα που δεν έγινε εδώ και έξι μήνες ενώ στην πράξη θα έπρεπε οι ίδιοι οι αρμόδιοι να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του σπηλαίου, αποδεικνύει ότι το ενδιαφέρον είναι ελλιπές.
Στο μεταξύ, οι υπάρχουσες πινακίδες προς το σπήλαιο υποδεικνύουν στη πράξη ότι η είσοδος σ’αυτό είναι ελεύθερη με ευθύνη των επισκεπτών, πράγμα που αξιοποιείται δεόντως από τους λαθρανασκαφείς που δρουν ανενόχλητοι, όπως αποδεικνύεται από την κατάσχεση του εξοπλισμού λαθρανασκαφής το 2009, που όμως, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα και καταγγελίες, το καλοκαίρι του 2010 ο εξοπλισμός εκσυγχρονίστηκε με ηλεκτρογεννήτριες και άλλα σύγχρονα εργαλεία που είναι εγκαταλελειμμένα μέσα στο σπήλαιο.
Τα παραπάνω αναδεικνύουν την ανάγκη συνεργασίας της αρμόδιας εφορείας με τους εθελοντές Έλληνες και ξένους ερευνητές, λάτρεις του σπηλαίου, ώστε να βρεθούν οι εφικτές λύσεις, οι οποίες, με ευθύνη της πολιτείας πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα.
Επειδή, η ανάδειξη και αξιοποίηση ενός θρυλικού κατά τη μυθολογία σπηλαίου θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης τουριστών.
Επειδή, τα όποια ευρήματα δεν πρέπει να αφήνονται έρμαιο στα χέρια θησαυροκυνηγών ούτε να καταστρέφονται οι 2500 περίπου επιγραφές που χρονολογούνται από το 1400 μ.χ.
Επειδή, πολλά στοιχεία αναφέρονται στην από 06/09/10 επιστολή του ερευνητή κ.Thomas M. Waldmann, προς την εφορεία παλαιοανθρωπολογίας–Σπηλαιολογίας Ν.Ελλάδος η οποία κοινοποιείται στη πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Επειδή, στο ερώτημα της 348/23-08-2010 ερώτησης μου δεν δόθηκαν απαντήσεις.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Αν προτίθεται να δώσει εντολές ώστε να ασχοληθούν αποτελεσματικά οι αρμόδιες υπηρεσίες για την αξιοποίηση του σπηλαίου αναλαμβάνοντας τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που θεωρούνται σκόπιμες για να μη διαιωνίζεται μια κατάσταση εγκατάλειψης που παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια στο σπήλαιο «Λαβύρινθος» της Μεσσαράς πριν αυτό καταστραφεί ολοσχερώς.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ