Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Αρκαδίας στο Δήμο Αρκαλοχωρίου

Αριθμός πρωτ: 11201
Ημερομηνία κατάθεσης: 2/5/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Αρκαδίας στο Δήμο Αρκαλοχωρίου.

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ινίου του Δήμου Αρκαλοχωρίου, έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα που φανερώνουν την ύπαρξη της αρχαίας πόλης της Αρκαδίας, γνωστή ως Αρκαδία ΙΙ, η οποία αποτέλεσε στην αρχαιότητα μια πρωτεύουσα ομοσπονδίας πόλεων που συνολικά συγκροτούσαν μια ολόκληρη επικράτεια καλύπτοντας την ευρύτερη περιοχή των δήμων Αρκαλοχωρίου και Βιάννου.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, στην αρχαία αυτή πόλη, η οποία ήταν διεθνούς εμβέλειας, έχουν βρεθεί δέκα επιγραφές και κάποια δημόσια κτίρια, ανάμεσα στα οποία ένα λουτρό, ένα υδραγωγείο και μια Επισκοπική Βασιλική, παρόμοια με αυτή της Γόρτυνας.
Επειδή η ανάδειξη της αρχαίας πόλης της Αρκαδίας ΙΙ, αλλά και των γενικότερων ευρημάτων από το σύμπλεγμα αρχαίων πόλεων που υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αρκαλοχωρίου, είναι επιβεβλημένη.
Επειδή είναι αναγκαία η απαλλοτρίωση τουλάχιστον των αγρών γύρω από την Επισκοπική Βασιλική, που θεωρείται το κεντρικό σημείο της αρχαίας πόλης.
Επειδή παρά τη μέγιστη αρχαιολογική αξία των αρχαίων αυτών πόλεων, οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και ο Δήμος Αρκαλοχωρίου αισθάνονται αδικημένοι από την αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός,
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την άμεση ανάδειξη της αρχαίας πόλης της Αρκαδίας ή τουλαχιστον, σε πρώτη φάση, για τις απαλλοτρίωσεις των γειτονικών της Βασιλικής κτημάτων, οι οποίες μέχρι στιγμής επιβαρύνουν το Δήμο Αρκαλοχωρίου καθώς και ιδιώτες, χωρίς τη συνδρομή των υπηρεσιών του Υπουργείου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης