Αναβολή σημαντικών χειρουργικών επεμβάσεων στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου εξαιτίας της μη καταβολής των εφημεριών στους γιατρούς

Αριθμός πρωτ: 8817
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/3/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Αναβολή σημαντικών χειρουργικών επεμβάσεων στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου εξαιτίας της μη καταβολής των εφημεριών στους γιατρούς.

Περίπου 500 προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις έχουν αναβληθεί στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου εξαιτίας της επίσχεσης εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ, αφού για μία ακόμη φορά δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες των τελευταίων μηνών.

Μεταξύ των χειρουργείων που αναβάλλονται σε καθημερινή βάση συμπεριλαμβάνονται ημιεπείγοντα περιστατικά αλλά και περιστατικά ασθενών με όγκους, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι ότι η λίστα των ορθοπεδικών χειρουργείων μακραίνει καθώς μέχρι σήμερα δεκαεφτά ασθενείς με διαφόρων ειδών κατάγματα περιμένουν να χειρουργηθούν.

Επειδή, όπως έχω επισημάνει με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου, οι γιατροί έχουν αγανακτήσει από την αδιαφορία της Πολιτείας στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μεταξύ των οποίων και η παρατεταμένη καθυστέρηση στην πληρωμή των εφημεριών τους που δεν έχει διευθετηθεί μέχρι σήμερα.

Επειδή το Υπουργείο Υγείας εξακολουθεί να μην καταβάλλει τα δεδουλευμένα στους γιατρούς του ΕΣΥ με συνέπεια την ταλαιπωρία των ασθενών και τη δημιουργία σωρείας προβλημάτων στα Νοσοκομεία,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:

1) Πότε πρόκειται να καταβληθούν τα χρηματικά ποσά των εφημεριών στους νοσοκομειακούς γιατρούς του Νομού Ηρακλείου.

2) Με ποια μέτρα προτίθεται να διασφαλίσει την έγκυρη καταβολή των εφημεριών που δικαιούνται οι γιατροί του ΕΣΥ, προκειμένου να εξασφαλίζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα και η απρόσκοπτη συνέχιση του λειτουργήματος που επιτελούν.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ