Αναβολή χειρουργείων στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου λόγω έλλειψης κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Αριθμός πρωτ: 15804
Ημερομηνία κατάθεσης: 27/6/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Αναβολή χειρουργείων στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου λόγω έλλειψης κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Εξακολουθούν να αναβάλλονται σημαντικά χειρουργεία στα Νοσοκομεία του Νομού Ηρακλείου λόγω έλλειψης κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου χρειάζεται να νοσηλευθούν οι ασθενείς αμέσως μετά τις επεμβάσεις, παρά τις επανειλημμένες Ερωτήσεις στη Βουλή και τις επισημάνσεις γιατρών, φορέων, κλπ.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους γιατρούς, εντείνεται ιδιαίτερα το καλοκαίρι, λόγω της αύξησης του τουρισμού και των τροχαίων ατυχημάτων, με αποτέλεσμα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να έχουν πολύ συχνά πληρότητα 100%.
Επειδή όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, χρειαζόμαστε σαν χώρα 2000-3000 κλίνες εντατικής και διαθέτουμε περί τις 500, τη στιγμή που πάνω από 200 κρεβάτια έτοιμα προς χρήση δεν λειτουργούν για λόγους καθαρής κακοδιοίκησης.
Επειδή η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας αναφέρεται, πέρα των προσλήψεων προσωπικού για να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν οι ΜΕΘ, και στην ανάγκη παροχής ουσιαστικών κινήτρων από την πολιτεία προκειμένου αφενός να προσελκυσθούν νέα στελέχη και αφετέρου να κρατηθεί το υφιστάμενο έμπειρο, όμως εξουθενωμένο, προσωπικό, καθώς και να θεσμοθετηθεί οργανόγραμμα λειτουργίας των ΜΕΘ.
Επειδή με την 6856/21-2-08 Ερώτησή μου είχα αναφερθεί στη συνεχή αναβολή ζωτικής σημασίας χειρουργείων ασθενών που χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης, τα οποία μόνο στο ΠΑΓΝΗ ανέρχονταν περίπου στα 200 σε ετήσια βάση,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν σωστά οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων του Ηρακλείου, αλλά και όλης της χώρας, ούτως ώστε να μην αναβάλλονται χειρουργεία λόγω έλλειψης κρεβατιών στις ΜΕΘ.
2) Αν προτίθεται να κάνει δεκτό το αίτημα της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας για παροχή ουσιαστικών κινήτρων προκειμένου να προσελκυσθούν νέα στελέχη στις ΜΕΘ αλλά και να κρατηθεί το υφιστάμενο έμπειρο, ωστόσο εξουθενωμένο, προσωπικό.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης