Αναγραφή της χώρας προέλευσης των κρεάτων στα τιμολόγια και στις ταμειακές αποδείξεις

Αριθμός πρωτ: 2383
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/11/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αναγραφή της χώρας προέλευσης των κρεάτων στα τιμολόγια και στις ταμειακές αποδείξεις.

Την αναγραφή της χώρας προέλευσης των κρεάτων τόσο στα τιμολόγια όσο και στις αποδείξεις λιανικής πώλησης προτείνουν οι κτηνοτρόφοι του Νομού Ηρακλείου προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα, το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων των εισαγόμενων κρεάτων.
Όπως υπογραμμίζουν οι κτηνοτρόφοι, η ανάγκη εξυγίανσης στην εμπορία και τη διάθεση κρεάτων με πρόσθετα μέτρα είναι επιτακτική, αφού οι ειδικές σφραγίδες πάνω στα σφάγια δεν διασφαλίζουν την προέλευση των προϊόντων.
Επειδή η μη πάταξη του κυκλώματος παράνομης διακίνησης ελληνοποιημένων εισαγόμενων κρεάτων έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της ελληνικής παραγωγής, η οποία εκτοπίζεται τελικά από την αγορά, καθώς και την εκτίναξη του ελλείμματος του εμπορικού γεωργικού ισοζυγίου.
Επειδή οι κτηνοτρόφοι του Νομού είχαν ζητήσει τους προηγούμενους μήνες να εφαρμοστεί και το ισοζύγιο του κρέατος, όπως επεσήμανα και στην 333/4-10-07 Ερώτησή μου και είχατε αποδεχθεί την πρόταση.
Επειδή εκφράζονται ανησυχίες για έξαρση των παράνομων ελληνοποιήσεων, εν όψει των Χριστουγέννων,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να προωθήσουν άμεσα διάταξη σύμφωνα με την οποία θα αναγράφεται τόσο στα τιμολόγια όσο και στις αποδείξεις λιανικής πώλησης η χώρα προέλευσης των κρεάτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παράνομη ελληνοποίηση εισαγόμενων κρεάτων και η ασυδοσία που επικρατεί στην αγορά.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ