Αναδιάρθρωση αστυνομικών υπηρεσιών περιφέρειας Κρήτης

Αριθμός πρωτ: 7276
Ημερομηνία κατάθεσης: 6/10/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Αναδιάρθρωση αστυνομικών υπηρεσιών περιφέρειας Κρήτης.

Σύμφωνα με το ΠΔ 112/2008 που αφορά την αναδιάρθρωση, σύσταση, οργάνωση και λειτουργία των Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης, δημιουργείται στο νομό Ηρακλείου η Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μεσσαράς με έδρα το Δήμο Μοιρών και καταργούνται οι Αστυνομικοί Σταθμοί, οι οποίοι αναβαθμίζονται σε Αστυνομικά Τμήματα εκτός από τον Αστυνομικό Σταθμό Κρουσώνα.
Η νέα αυτή αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών, όμως, υπάρχει μέχρι στιγμής μόνο στα χαρτιά, αφού η οργανική δύναμη στο νομό δεν έχει αυξηθεί, όπως προβλέπεται για την στελέχωση των παραπάνω υπηρεσιών οι οποίες έχουν αυξημένες αρμοδιότητες ύστερα και από τη δημιουργία της νέας Υποδιέυθυνσης.
Επειδή οι εκπρόσωποι των αστυνομικών διαμαρτύρονται για το Προεδρικό Διάταγμα που απλώς αλλάζει ταμπέλες σε ορισμένες υπηρεσίες, κάνοντας λόγο για αναποτελεσματική αναδιάρθρωση και έλλειψη σχεδιασμού, ερήμην μάλιστα των προτάσεων που είχαν διατυπώσει προς την ηγεσία της αστυνομίας.
Επειδή η στελέχωση των τριών νέων ΤΑΕ με επιπλέον 200 ειδικούς φρουρούς είναι μια κίνηση για να ρίξει στάχτη στα μάτια των αστυνομικών, την ώρα που οι ελλείψεις σε οργανικό προσωπικό αλλά και εξοπλισμό είναι τεράστιες.
Επειδή η δημιουργία πολλών αστυνομικών τμημάτων προϋποθέτει και την στελέχωσή τους με επαρκές προσωπικό, καθώς ασκούν ουσιαστικά πρόληψη στις περιοχές που εποπτεύουν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί και πότε, προκειμένου να αυξηθεί η οργανική δύναμη των αστυνομικών στο νομό Ηρακλείου και να στελεχωθούν επαρκώς όλες οι νεοδημιουργηθείσες υπηρεσίες σύμφωνα με το πρόσφατο ΠΔ, για να μπορέσει επιτέλους η ΕΛΑΣ να ασκήσει απρόσκοπτα τα καθήκοντά της για την αποτελεσματική τήρηση της τάξης και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης