Αναθεώρηση Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) κρασιού και εμπλουτισμός κρασιών με χρήση ζάχαρης

Αριθμός πρωτ: 782
Ημερομηνία κατάθεσης: 16/10/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤON ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αναθεώρηση Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) κρασιού και εμπλουτισμός κρασιών με χρήση ζάχαρης.

Υπέρ της συνέχισης του εμπλουτισμού των κρασιών με τη χρήση ζάχαρης τάσσεται τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιφέροντας καίριο πλήγμα στους οινοπαραγωγούς της Ελλάδας και των υπόλοιπων μεσογειακών κρατών μελών, παρά τις αρχικές της προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΟΑ κρασιού που υποστήριζαν το αντίθετο.
Συγκεκριμένα, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις ορισμένων κρατών μελών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, η Κομισιόν αποφάσισε να επιτραπεί η χρήση ζάχαρης για τον εμπλουτισμό (αύξηση αλκοολικού τίτλου) των κρασιών που παράγονται σε όλη της Ευρώπη, στις περιπτώσεις των μικρών οινοπαραγωγών αλλά και σε κράτη μέλη που παράγουν λιγότερα από 25.000 εκατόλιτρα κρασιού το χρόνο, εφόσον αυτό αναφέρεται στις ετικέτες των κρασιών τους.
Εκπρόσωποι των κρατών μελών της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας (SCA) δήλωσαν ότι η ρύθμιση αυτή μπορεί να επεκταθεί και στην περίπτωση που γίνει αποδεκτό στις ετικέτες των κρασιών να αναγράφεται η χρήση ζάχαρης για εμπλουτισμό, υπό την προϋπόθεση ότι θα θεσπιστούν συγκεκριμένοι κανόνες για τις ετικέτες των οίνων.
Επειδή αυτή η υποχώρηση της Ε.Ε. αποβαίνει εις βάρος των συμφερόντων των Ελλήνων οινοπαραγωγών, οι οποίοι αγωνιούν για τις εξελίξεις εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στις 17-19 Δεκεμβρίου,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να στηρίξει τα συμφέροντα των Ελλήνων οινοπαραγωγών στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς κρασιού, για το μείζον ζήτημα της χρήσης ζάχαρης στα κρασιά, εν όψει, τόσο της γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, όσο και της διαπραγμάτευσης στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. το Δεκέμβριο.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ