«Αναμόρφωση τελωνειακού κώδικα και άλλες διατάξεις»

14 Ιουνίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την ύποπτη σιωπή της Κυβέρνησης για τις «τηλεφωνικές» αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, καθώς και τον γελοίο τρόπο αντιμετώπισης ενός τόσο σοβαρού ζητήματος που αφορά το περιβάλλον από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ξεκίνησε ο Βουλευτής Ν. Ηρακλείου Μανόλης Σοφ. Στρατάκης την τοποθέτησή του στο νομοσχέδιο «Αναμόρφωση τελωνειακού κώδικα και άλλες διατάξεις», το οποίο συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Στρατάκης κατηγόρησε την Κυβέρνηση για λήψη ήσσονος σημασίας αποφάσεων, καθώς και για έλλειψη πολιτικής βούλησης επίλυσης της πληθώρας των ζητημάτων που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες, αρκούμενη να ικανοποιήσει τα αιτήματα μόνο των μεγάλων και ισχυρών.

Επίσης, χαρακτήρισε ελλειμματικές τις τροποποιήσεις που προωθούνται προκειμένου να εναρμονιστεί το εθνικό μας δίκαιο με τις οδηγίες και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπογράμμισε τη σωρεία των προβλημάτων που προκύπτουν από αυτό, καθώς δεν προβλέπεται το σύνολο των περιπτώσεων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στρατάκης έκανε αναφορά σε άρθρα, τα οποία όπως επισήμανε, χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση περισσότερο για προεκλογικές παροχές περιορισμένης εμβέλειας, για επικοινωνιακούς λόγους και μόνο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στρατάκης ζήτησε τη μείωση της εφάπαξ εισφοράς, την οποία η παράγραφος 23 του άρθρου 1 επιβάλλει στους μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους), προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί αμπελουργικών προϊόντων δεδομένης της κρίσης του κλάδου.

Επίσης, χαρακτήρισε ανώφελη τη ρύθμιση για τα αγροτικά μηχανήματα πολλαπλής χρήσεως που έχουν ταξινομηθεί πριν το 1992, καθώς οι περιπτώσεις είναι ελάχιστες, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες που να συμβάλει στη μείωση του κόστους παραγωγής. Για την αύξηση των τελών στα διπλοκάμπινα αγροτικά αυτοκίνητα, τα οποία αποδείχτηκαν πολύ χρήσιμα για τους αγρότες, αφού εξυπηρετούν ταυτόχρονα τη μεταφορά ανθρώπων και προϊόντων, ο κ. Στρατάκης υπογράμμισε το επιπλέον οικονομικό βάρος που προσθέτει στους αγρότες της χώρας η ρύθμιση που προωθείται, αφού σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προβλέπονται επιπλέον έσοδα, της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ.