Αναστήλωση σημαντικών μνημείων στη Λούκια του Δήμου Γόρτυνας

Αριθμός πρωτ: 16733
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/3/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Αναστήλωση σημαντικών μνημείων στη Λούκια του Δήμου Γόρτυνας.

Ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Λούκιας του Δήμου Γόρτυνας καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναστήλωση και τη συντήρηση σημαντικών μνημείων στην περιοχή, με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας του τόπου.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Συλλόγου, είναι απαραίτητη η χρηματοδότηση των εργασιών αναστήλωσης και συντήρησης του νερόμυλου και των κελιών που είχαν χτίσει δίπλα στο νερόμυλο καλόγεροι της Ιεράς Μονής Κουδουμά, καθώς και ενός ακόμα νερόμυλου που υπάρχει στην περιοχή όπως και του περιβάλλοντος χώρου του.
Επειδή η συντήρηση και η ανάδειξη των σημαντικών αυτών μνημείων έχει μοναδική σημασία καθώς αποτελούν χαρακτηριστικά μνημεία των παραδόσεων και του πολιτισμού των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Επειδή κινδυνεύουν να ακυρωθούν οι προσπάθειες που καταβάλει ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Λούκιας αν δεν υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση των εργασιών από την Πολιτεία και εάν δεν ανακηρυχτούν διατηρητέα τα μνημεία,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να χρηματοδοτήσει άμεσα τις εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης των νερόμυλων και των κελιών στην περιοχή Λούκια του Δήμου Γόρτυνας καθώς και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ανάδειξη αυτών των μνημείων ως διατηρητέων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης