Αριθμός πρωτ: 2327
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/7/2008
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΘΕΜΑ: Αναστολή λειτουργίας κλινών στις ΜΕΘ λόγω αδειοδότησης του ελάχιστου προσωπικού.
Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου, και τελευταία την 15804/27-6-08, είχα επισημάνει την αναβολή σημαντικών χειρουργείων στα Νοσοκομεία του Νομού Ηρακλείου, λόγω των δραματικών ελλείψεων προσωπικού και κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, παρουσιάζουν πληρότητα 100%.
Στην απάντηση της ως άνω Ερώτησης, το Υπουργείο Υγείας παραπέμπει σε απάντηση άλλης ερώτησης στην οποία αναφέρεται ότι «τα αναγκαία κρεβάτια τις επόμενες μια, δυο εβδομάδες θα προστεθούν στο σύστημα και έτσι δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα» και παρόλα αυτά τίποτα δεν έχει γίνει.
Πρόσφατα το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας κοινοποίησε στα νοσοκομεία το θερινό πρόγραμμα λειτουργίας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, το οποίο προβλέπει την αναστολή χειρουργείων, καθώς και τη μη λειτουργία ορισμένων από τις διαθέσιμες κλίνες, προκειμένου να χορηγηθούν άδειες στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ.
Επειδή οι τριτοκοσμικές εικόνες που παρατηρούνται, με τους ασθενείς να στοιβάζονται στους διαδρόμους αφού δεν υπάρχουν κρεβάτια να νοσηλευθούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αναμένεται να επιδεινωθούν, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.
Επειδή όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, χρειαζόμαστε σαν χώρα 2000-3000 κλίνες εντατικής και διαθέτουμε περί τις 500, τη στιγμή που πάνω από 200 κρεβάτια έτοιμα προς χρήση δεν λειτουργούν για λόγους έλλειψης προσωπικού και κακοδιοίκησης,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν σωστά οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων του Ηρακλείου, αλλά και όλης της χώρας, ούτως ώστε να μην αναβάλλονται χειρουργεία και να μη στοιβάζονται οι ασθενείς διασωληνωμένοι στους διαδρόμους, λόγω έλλειψης κρεβατιών στις ΜΕΘ.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης