Ανασχεδιασμός της Παλαιάς Εθνικής οδού Ηρακλείου και δημιουργία κόμβου στο ύψος της Σταλίδας

Αριθμός πρωτ: 10379
Ημερομηνία κατάθεσης: 4/5/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΧΩΔΕ

ΘΕΜΑ: Ανασχεδιασμός της Παλαιάς Εθνικής οδού Ηρακλείου και δημιουργία κόμβου στο ύψος της Σταλίδας.

Την ανάγκη ανασχεδιασμού της παλαιάς εθνικής οδού στο ύψος της Σταλίδας ώστε να λειτουργεί ως αστικός δρόμος, ζητά με επιστολή του ο Δήμος Μαλλίων αφού τόσο η κυκλοφορία της είναι πλέον υποβαθμισμένη, λόγω της δημιουργίας της νέας εθνικής οδού, όσο και το γεγονός ότι διέρχεται ανάμεσα από πυκνή δόμηση που έχει αναπτυχθεί κατά μήκος της, αλλά και στη γύρω περιοχή.
Με δεδομένο ότι, στην παρούσα φάση η χάραξη της παλαιάς εθνικής οδού με κριτήρια υπεραστικού δρόμου είναι εντελώς ασύμβατη με τη σημερινή πραγματικότητα λόγω των πυκνών εγκάρσιων διελεύσεων πεζών που κινούνται μεταξύ ξενοδοχείων, καταστημάτων και της παραλίας, αλλά και της λειτουργίας της νέας εθνικής οδού.
Επειδή κατά μήκος του άξονα αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες και σε πολλά σημεία οι οδηγοί αναγκάζονται να κάνουν επικίνδυνες αριστερές στροφές λόγω παρόδιων χρήσεων, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν κόμβοι για την νόμιμη και ασφαλή εκτέλεση τους.
Επειδή είναι άμεση ανάγκη να προωθηθούν ρυθμίσεις και έργα που θα αποκαταστήσουν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, δεδομένου ότι πρόκειται για μια περιοχή μεγάλης τουριστικής κίνησης

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Αν προτίθεται να προχωρήσει στον ανασχεδιασμό της παλαιάς εθνικής οδού στο ύψος της Σταλίδας ώστε να λειτουργεί πλέον ως αστικός δρόμος, αφού στην ουσία εξυπηρετεί αποκλειστικά τις τοπικού χαρακτήρα μετακινήσεις για τις οποίες δεν υπάρχει αιτία ανάπτυξης υψηλών ταχυτήτων.
2) Αν προτίθεται να προβεί στην δημιουργία των απαραίτητων έργων στην περιοχή, όπως αυτά έχουν προκύψει από την ολοκληρωμένη μελέτη του Δήμου Μαλλίων και η οποία σας έχει κοινοποιηθεί, όπως:
• Τη δημιουργία κόμβου για την ασφαλή και άμεση επικοινωνία της νότιας, με τη βόρεια πλευρά του οικισμού που σήμερα είναι αποκομμένη.
• Τη δημιουργία δακτυλίου προκειμένου να διευκολυνθούν οι εσωτερικές μετακινήσεις του οικισμού.
• Τη διαμόρφωση εισόδων /εξόδων προς και από την παλαιά εθνική οδό
• Τη μονοδρόμηση του παραλιακού δρόμου ώστε να αποσυμφορηθεί ο παραλιακός άξονας όπου είναι συγκεντρωμένος μεγάλος αριθμός τουριστικών δραστηριοτήτων.
• Τη κατασκευή δύο οδικών τμημάτων , παράπλευρων στην παλαιά εθνική οδό για την προσπέλαση των κόμβων από τις παρόδιες χρήσεις και θα αποτρέπουν την εκτέλεση επικίνδυνων αριστερών στροφών εκτός κόμβων.
• Τη κατασκευή κεντρικής νησίδας κατά μήκος της παλαιάς εθνικής οδό για την αποφυγή μετωπικών συγκρούσεων των οχημάτων και της αποτροπής επικίνδυνων προσπεράσεων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης