Αναφορά Μαν.Στρατάκη για τα κενά στα σχολεία της Α/θμιας Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο

26/9/2011

Αναφορά Μαν.Στρατάκη για τα κενά στα σχολεία της Α/θμιας Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο.
Στη Βουλή η επιστολή του αιρετού ΠΥΣΠΕ κ.Καψαλάκη.

Ως Αναφορά στη Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, την επιστολή του αιρετου ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου κ.Ζαχαρία Καψαλάκη, σχετικά με τα τεράστια κενά στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ηρακλείου.
Όπως αναφέεται στην επιστολή, 25 ημέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους και δυο βδομάδες μετά τον αγιασμό, τα περισσότερα σχολεία του Νομού μας υπολειτουργούν, ενώ υπάρχουν ακόμα και κλειστά σχολεία. Τα κενά είναι τεράστια. Οι δάσκαλοι που απουσιάζουν αγγίζουν τους 90 και οι νηπιαγωγοί τους 60. Χρειάζονται ακόμα 35 εκπαιδευτικούς αγγλικής γλώσσας, 40 γυμναστές, 20 πληροφορικής, 40 δασκάλους για παράλληλη στήριξη και 8 νηπιαγωγούς και 10 δασκάλους και νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής για τμήματα ένταξης και ειδικά σχολεία.
Σημειώνεται ότι:
– Κλειστά είναι από την αρχή του σχολικού έτους το νηπιαγωγείο Βοριζίων, το νηπιαγωγείο Σοκαρά, το σχολείο Κωφών και Βαρηκόων της Μεσαράς και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Πόμπιας.
– Με εκ περιτροπής εκπαιδευτικούς γίνεται «μάθημα» σε πολλά δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία (Δ.Σ. Βοριζίων, νηπιαγωγείο Καστρί Βιάννου, νηπιαγωγείο Αμιρών Βιάννου κ.α).
– Με πάρα πολλά κενά λειτουργούν πολλά σχολεία της υπαίθρου (3ο Τυμπακίου 4 κενά, 1ο Τυμπακίου 3 κενά, Πύργου 3 κενά κ.α).
– Σχεδόν όλα τα τμήματα ένταξης της Μεσαράς είναι κλειστά με πολλούς μαθητές να μην μπορούν να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία (Γέργερης, Ζαρού, Καπαριανών, 2ο Μοιρών, 1ο και 3ο Τυμπακίου, Βοριζίων, Ασημίου).
– Τα Ειδικά σχολεία, Νηπιαγωγεία και ΕΕΕΕΚ του Νομού Ηρακλείου είτε υπολειτουργούν, είτε είναι κλειστά, καθώς έχουν δοθεί ελάχιστες πιστώσεις για ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών των σχολείων αυτών.
– Ζήτησε ο Νομός 55 παράλληλες στηρίξεις (δασκάλους) και πήρε 15 και καμιά νηπιαγωγών ενώ υπήρχαν 8 αιτήματα… Τη στιγμή που σε άλλους νομούς με το ¼ των μαθητών μας και των αιτημάτων τους διορίστηκαν πολύ περισσότεροι εκπαιδευτικοί!
– Το 90% των ολοήμερων τμημάτων δεν λειτουργεί και το 10% που έχει ξεκινήσει υπολειτουργεί, ενώ η ύπαιθρος έχει απογυμνωθεί από ολοήμερα τμήματα…
– Δάσκαλοι αποσπασμένοι σε άλλους Νομούς, είτε αποσπασμένοι εντός του Νομού είναι σε ομηρία, καθώς λόγω έλλειψης συναδέλφων που θα τους αντικαταστήσουν δεν μπορούν να φύγουν.
– Δάσκαλοι που έχουν επιλεγεί για να στελεχώσουν Τμήματα Ένταξης, παραμένουν στις τάξεις τους, καθώς δεν υπάρχουν αντικαταστάτες.
– Τα Ειδικά σχολεία καλούνται να κάνουν έναρξη της σχολικής χρονιάς με ελάχιστους συναδέλφους από το Επιστημονικό και Βοηθητικό Προσωπικό.
“Με πρωτοβουλία των τριών Συλλόγων Εκπαιδευτικών του Νομού Ηρακλείου να γίνει συνάντηση με τους αιρετούς εκπροσώπους του Νομού και αντιπροσωπεία απ’ όλους να επισκεφτεί το Υπουργείο Παιδείας και να συναντηθεί με την Υπουργό, με τη συνδρομή της ΔΟΕ και των αιρετών του ΚΥΣΠΕ.
Τα παιδιά του Ηρακλείου, είναι μαθητές με ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες στη μάθηση και στη γνώση.
Είναι κατανοητές οι οικονομικές δυσκολίες που περνά ο τόπος μας, αλλά δεν μπορεί ο Νομός Ηρακλείου να είναι ο μόνος συνεχώς ριγμένος”, καταλήγει η επιστολή του κ.Καψαλάκη που κατέθεσε ως Αναφορά ο κ.Στρατάκης.