Ανεξέλεγκτη η αγορά τροφίμων λόγω ανυπαρξίας των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών

Αριθμός πρωτ: 14991
Ημερομηνία κατάθεσης: 19/6/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ανεξέλεγκτη η αγορά τροφίμων λόγω ανυπαρξίας των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, εταιρεία διάθεσης ενημέρωσε τον Ε.Φ.Ε.Τ. σχετικά με την απόσυρση ρεβιθιών , ινδικής προέλευσης, στα οποία ανιχνεύθηκαν υπολείμματα του μη εγκεκριμένου φυτοφαρμάκου Lindane.
Η συνολική ποσότητα εισαγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η εταιρεία, ήταν 48 τόνοι από τη οποία διακινήθηκαν 2.800 κιλά.
Επειδή για άλλη μια φορά στα πιάτα των καταναλωτών φτάνει μολυσμένο και επικίνδυνο προϊόν και αυτή τη φορά έγινε γνωστό , όχι από τον κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό αλλά από τον αυτοέλεγχο της εταιρείας που έπραξε κατά νόμο.
Επειδή ο Ε.Φ.Ε.Τ. δεν έχει αρμοδιότητα στον έλεγχο εισαγόμενων τροφίμων από τρίτες χώρες , ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο είναι καθύλην αρμόδια Κεντρική Αρχή της χώρας για τον έλεγχο των εισαγόμενων τροφίμων από τρίτες χώρες, δεν έχει πραγματοποιήσει καμιά απολύτως ενέργεια για την αποτροπή των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην αγορά τροφίμων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί άμεσα σχετικά με το πρόσφατο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη διοχέτευση ινδικών ρεβιθιών με υπολείμματα του μη εγκεκριμένου φυτοφαρμάκου Lindane, καθώς και αν προτίθεται να ιδρύσει τον ενιαίο μηχανισμό ελέγχου των τροφίμων, όπως έχω επανειλημμένα επισημάνει.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης