Ανεπάρκεια Δομών και Λειτουργιών Ψυχικής Υγείας στην Κρήτη

Αριθμός πρωτ: 43
Ημερομηνία κατάθεσης: 21/7/2008

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Ανεπάρκεια Δομών και Λειτουργιών Ψυχικής Υγείας στην Κρήτη.

Η τελευταία τραγωδία στο Νομό Ηράκλειο απέδειξε το μεγάλο έλλειμμα δομών και λειτουργιών ώστε να παρέχονται υπηρεσίες ψυχικής υγείας στο βαθμό που τις έχουν ανάγκη οι ψυχικά ασθενείς και απαιτεί η τοπική κοινωνία.
Οι κατά καιρούς αόριστες δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, αλλά και η αδυναμία ολοκλήρωσης του προγράμματος «Ψυχαργώς», μετά την αποασυλοποίηση και τη διακοπή λειτουργίας εξειδικευμένων ιδρυμάτων είναι η αιτία τραγικών περιστατικών, όπως το πρόσφατο στο Νομό Ηρακλείου.
Η κοινωνία του Νομού Ηρακλείου είναι ανάστατη γιατί μεμονωμένα μεν αλλά σοβαρά περιστατικά, για τα οποία δεν αναλαμβάνει το κράτος τις ευθύνες του μπορεί να είναι η αιτία ακόμη και για τραγωδίες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Εάν προτίθεται η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της αδράνειας της Πολιτείας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη προστασίας και θεραπείας σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη, ώστε να μην βρίσκουν πρόσφορο έδαφος περιστατικά που παρατηρούνται σε καθημερινή βάση και ενδεχομένως να καταλήξουν σε νέες τραγωδίες.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης