Ανησυχία καρκινοπαθών για τις καθυστερήσεις στα αποτελέσματα βιοψιών λόγω ελλείψεων προσωπικού στο Παθολογοανατομικό Τμήμα του ΠΑΓΝΗ

Αριθμός πρωτ: 4605
Ημερομηνία κατάθεσης: 16/1/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ : Ανησυχία καρκινοπαθών για τις καθυστερήσεις στα αποτελέσματα βιοψιών λόγω ελλείψεων προσωπικού στο Παθολογοανατομικό Τμήμα του ΠΑΓΝΗ.

Οι ελλείψεις προσωπικού στο Παθολογοανατομικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην εξέταση των δειγμάτων που έχουν σταλεί για βιοψία, δεδομένου και του μεγάλου αριθμού τους, που σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΠΑΓΝΗ, φτάνουν τις 13.000 το χρόνο.
Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα στον τοπικό Τύπο, έξι γιατροί στελεχώνουν το Παθολογοαναατομικό Τμήμα του ΠΑΓΝΗ, τη στιγμή που βάσει των αναγκών θα έπρεπε να στελεχώνεται με τουλάχιστον 15, οι οποίοι καλούνται να εξάγουν αποτελέσματα για 2.166 δείγματα βιοψιών το χρόνο, δηλαδή για 30 δείγματα τη μέρα.
Επειδή οι ειδικές περιπτώσεις βιοψιών, που χρήζουν δηλαδή περαιτέρω ελέγχου, αποστέλλονται και αυτές στο ΠΑΓΝΗ από όλη την Κρήτη.
Επειδή οι ασθενείς διαμαρτύρονται για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, που πέραν της σωματικής τους δοκιμασίας υποβάλλονται και σε ψυχική, αφού υποχρεώνονται να αναμένουν από 20 μέρες μέχρι και τρεις μήνες για να λάβουν γνώση των αποτελεσμάτων των βιοψιών τους.
Επειδή η κατακόρυφη αύξηση των ασθενών που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες τα τελευταία χρόνια επιβάλλει τις προσλήψεις γιατρών που θα στελεχώσουν το Παθολογοαναατομικό Τμήμα του ΠΑΓΝΗ,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να προβεί στην πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού που θα στελεχώσει το Παθολογοαναατομικό Τμήμα του ΠΑΓΝΗ, το οποίο βάσει των αναγκών θα έπρεπε να στελεχώνεται με τουλάχιστον 15 γιατρούς.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ