Ανησυχίες των κτηνοτρόφων της Κρήτης από την μη απορρόφηση αμνοεριφίων στην αγορά

Αριθμός πρωτ: 4869
Ημερομηνία κατάθεσης: 27/2/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ανησυχίες των κτηνοτρόφων της Κρήτης από την μη απορρόφηση αμνοεριφίων στην αγορά.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους κτηνοτρόφους της Κρήτης λόγω της αδυναμίας απορρόφησης που παρατηρείται στην αγορά των αμνοεριφίων.
Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς υπάρχει υπερπαραγωγή και τα ζώα παραμένουν αδιάθετα.
Δεδομένου ότι η ανταγωνιστικότητα των κρητικών κρεάτων κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που είχα επισημάνει και στην 2057/06-12-06 Ερώτησή μου, γίνεται αντιληπτό ότι το μέλλον προβλέπεται μάλλον δυσοίωνο.
Επειδή για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας επιβάλλεται όχι μόνο η μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και η προβολή και προώθηση του προϊόντος, προκειμένου να πετύχουμε αύξηση της ζήτησης .
Επειδή, όταν παρατηρείται πλεονασματική παραγωγή σε μια συγκεκριμένη αγορά, η στόχευση είναι η εξεύρεση νέων αγορών απορρόφησης.
Επειδή πρέπει να αναπτυχθούν δράσεις ώστε το καταναλωτικό κοινό να στραφεί εξολοκλήρου στην αγορά εγχώριων προϊόντων και στην αναζήτηση κατανάλωσης ποιοτικού κρέατος, αφού τα κτηνοτροφικά προϊόντα της Κρήτης είναι γνωστά για την υψηλή ποιότητά τους,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να προωθηθεί η ζήτηση των αμνοεριφίων προκειμένου οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης να μη βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να διαθέσουν τα ζώα τους, με αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή τους.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης