Ανησυχητική αύξηση της νεανικής παραβατικότητας

Αριθμός πρωτ: 6653
Ημερομηνία κατάθεσης: 4/4/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
2) ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
3) ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
4) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Ανησυχητική αύξηση της νεανικής παραβατικότητας.

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει πλέον το σοβαρό ζήτημα της νεανικής παραβατικότητας και στη χώρα μας, εκφραζόμενη κυρίως μέσω της διάπραξης αδικημάτων μεταξύ ατόμων της ίδιας ηλικίας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πέραν των κοινωνικών, οικονομικών και ψυχολογικών παραγόντων που επηρεάζουν τους νέους, στην οικογένεια, στο σχολείο και στο κοινωνικό περιβάλλον για την ανάπτυξη παραβατικών ενστίκτων σε νεαρές ηλικίες, καθοριστικό ρόλο έχει και η αναπαραγωγή σκηνών βίας μέσω οπτικοακουστικών προβολών, όπου μια ιδιαιτέρως δημοφιλής μορφή της είναι και εκείνη των διαδραστικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
Επειδή έχει καταγραφεί από τους επιστήμονες ως μια κατάσταση η οποία υποβοηθάει την ανάπτυξη ενός «κώδικα συμπεριφοράς» μεταξύ νεαρών ατόμων , στον οποίο τείνουν να κυριαρχούν αντικοινωνικά πρότυπα.
Επειδή η ελληνική κοινωνία ασφυκτιά μπροστά στα συνεχή φαινόμενα νεανικής παραβατικότητας και επιβάλλεται η Πολιτεία να πάρει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος που μας αφορά όλους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Με ποια μέτρα προτίθενται να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας.
2) Εάν προτίθενται να συστηματοποιήσουν τις επιμέρους τομεακές δράσεις τους σε μια οργανωμένη πολιτική αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος.
3) Εάν προτίθενται να ενσωματώσουν σε μια τέτοια πολιτική τη συστηματική προαγωγή της ψυχικής και κοινωνικής υγείας στο σχολείο, σε συνεργασία με τους γονείς και τη σχολική κοινότητα, με ιδιαίτερο στόχο και σκοπό την ανάπτυξη προγραμμάτων για τον έλεγχο της νεανικής βίας.
4) Εάν προτίθενται να λάβουν μέτρα και ποια για τον περιορισμό της προβολής ολοένα και περισσότερων σκηνών βίας μέσω οπτικοακουστικών μέσων και βιντεοπαιχνιδιών

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης