Αντίθεση τουριστικών Δήμων της χώρας στην κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων

Αριθμός πρωτ: 15729
Ημερομηνία κατάθεσης: 27/6/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
3) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Αντίθεση τουριστικών Δήμων της χώρας στην κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων.

Αντίθετοι είναι οι τουριστικοί Δήμοι της χώρας στην κατάργηση, από το 2009, του τέλους παρεπιδημούντων, που καταβάλλουν διάφοροι κλάδοι του τουρισμού, γεγονός που θα στερήσει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από μια σταθερή πηγή εσόδων εδώ και τριάντα και πλέον χρόνια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Δίκτυο Τουριστικών Δήμων, προβλέπεται η συρρίκνωση του τέλους παρεπιδημούντων στο 1% για το 2008 από το 2% που ήταν μέχρι πρότινος και η πλήρης κατάργησή του από το 2009, επιφέροντας τη σοβαρότατη συρρίκνωση των εσόδων τους.
Επειδή, όπως επισημαίνουν οι Δήμαρχοι, το τέλος των παρεπιδημούντων λειτουργεί στην ουσία ως ανταποδοτικό τέλος, από το οποίο υλοποιούνται έργα υποδομών και ανάπτυξης, καλύπτοντας συν τοις άλλοις το 50% των εξόδων του προγραμματισμού καθαριότητας.
Επειδή με την κατάργησή του οι τουριστικοί Δήμοι κινδυνεύουν με πτώχευση, αφού τους στερούν τα 2/3 των εσόδων τους, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν σε αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους δημότες τους.
Επειδή το Δίκτυο Τουριστικών Δήμων προειδοποιεί με κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση του τέλους παρεπιδημούντων, και καλεί το ΥΠ.ΟΙ.Ο., εφόσον επιθυμεί να διευκολύνει τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, να μην το κάνει σε βάρος της Τ.Α. αλλά μειώνοντας ή καταργώντας τα δικά του έσοδα,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να μην προβούν στην κατάργηση ή τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων, όπως ζητά το Δίκτυο Τουριστικών Δήμων, αλλά αντίθετα να διευκολύνουν την είσπραξή του με αξιόπιστους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς, υποστηρίζοντας τους ΟΤΑ με κάθε τρόπο, προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική τους κατάρρευση.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης