Αντίθετοι οι πρατηριούχοι Νομού Ηρακλείου στις προωθούμενες ρυθμίσεις για την πώληση υγρών καυσίμων στα σούπερ μαρκετ

Αριθμός πρωτ: 4801
Ημερομηνία κατάθεσης: 21/1/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Αντίθετοι οι πρατηριούχοι Νομού Ηρακλείου στις προωθούμενες ρυθμίσεις για την πώληση υγρών καυσίμων στα σούπερ μαρκετ.

Την έντονη αντίδραση των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του Νομού Ηρακλείου έχει προκαλέσει η πρόθεση του Υπουργείου να επιτρέψει τη λειτουργία πρατηρίων πώλησης βενζίνης από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Οι πρατηριούχοι υποστηρίζουν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει χιλιάδες πρατήρια σε κλείσιμο, όπως άλλωστε συνέβη στη Γαλλία που εφάρμοσε το ως άνω μέτρο, ενώ υπογραμμίζουν την ανάγκη τήρησης του ισχύοντος Νόμου που απαγορεύει το άνοιγμα πρατηρίου κοντά σε σούπερ μάρκετ ή σε όποιον χώρο συναθροίζονται πάνω από 50 άτομα, για λόγους ασφαλείας και υγιεινής.
Επειδή θα πρέπει να ενισχυθεί ο κλάδος των πρατηριούχων με διάφορα μέτρα προκειμένου να σημειωθεί πτώση στις τιμές των καυσίμων, όπως οι ίδιοι τονίζουν.
Επειδή με επανειλημμένες ερωτήσεις μου έχω επισημάνει τη λειτουργία των εταιρειών πετρελαιοειδών ως καρτέλ στην αγορά της Κρήτης, γεγονός που επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι κανόνες υγιούς ανταγωνισμού,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να κάνει δεκτό το αίτημα των πρατηριούχων και να μην επιτρέψει τη λειτουργία πρατηρίων πώλησης υγρών καυσίμων από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, γεγονός, που σύμφωνα με τους πρατηριούχους του Νομού Ηρακλείου, θα οδηγήσει σε κλείσιμο χιλιάδες πρατήρια, καθώς και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στον τομέα της αγοράς και της εμπορίας πετρελαιοειδών στην Κρήτη.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ