Ανταπόκριση των εποπτευόμενων από το Υπουργείο οργανισμών στην πρόκληση της υπό δημιουργία ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης (Europeana)

Αριθμός πρωτ: 3729
Ημερομηνία κατάθεσης: 28/8/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Ανταπόκριση των εποπτευόμενων από το Υπουργείο οργανισμών στην πρόκληση της υπό δημιουργία ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης.

Με την 3358/12-8-08 Ερώτησή μου, έθεσα το ζήτημα της ψηφιοποίησης έργων των ελληνικών πολιτιστικών ιδρυμάτων, στο πλαίσιο της δημιουργίας, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιας ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης (Europeana). Όπως τόνιζα στην Ερώτηση, η ψηφιοποίηση των πολιτιστικών έργων θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την πρόσβαση όλων των Ευρωπαίων πολιτών σε βιβλία, μουσικά έργα, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες και κινηματογραφικές ταινίες, τα οποία θα διαθέσουν προς πληροφόρηση του ευρύτερου κοινού μουσεία, βιβλιοθήκες και κάθε λογής πολιτιστικά ιδρύματα.
Ήδη από το Νοέμβριο του περασμένου έτους, η Europeana αποτελεί πραγματικότητα, και διαθέτει 4,6 εκατομμύρια ψηφιοποιημένα βιβλία, χάρτες, φωτογραφίες, αποσπάσματα ταινιών και εφημερίδες ελεύθερα στους χρήστες της. Με δεδομένο το αυξημένο ενδιαφέρον για την ψηφιοποίηση των πολιτιστικών έργων, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναγγέλλει την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για το μέλλον της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης, καλώντας ταυτόχρονα τα κράτη μέλη να καταβάλουν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για τη συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου. Ειδικότερα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι σχεδόν το μισό των ψηφιοποιημένων έργων της Europeana προέρχονται από μία μόνο χώρα, ενώ οι επιδόσεις όλων των άλλων κρατών μελών εξακολουθούν να υπολείπονται σημαντικά.
Η τελευταία αυτή παρατήρηση δυστυχώς αφορά και τη χώρα μας, η οποία, σύμφωνα με τα παρατιθέμενα στοιχεία, έχει συνεισφέρει στο συνολικό αριθμό των 4,6 εκατομμυρίων έργων με ποσοστό μόλις 1,6%. Η συνεισφορά αυτή ουδόλως ανταποκρίνεται στο μεγάλο πλούτο του ελληνικού πολιτισμού και στα μεγέθη της πραγματικής του συμβολής στην ευρωπαϊκή πολιτιστική ποικιλομορφία.
Επειδή, είναι δεδομένο ότι η πολιτεία φέρει ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση, παρά τα ευχολόγια της απάντησης του Υπουργείου στην προαναφερθείσα Ερώτησή μου.
Επειδή, απαιτείται γι’ αυτό το σκοπό να υπάρξει ευρύτερη κινητοποίηση του Υπουργείου για την ψηφιοποίηση των έργων πολιτισμού, πέραν των δύο μονάχα εποπτευόμενων οργανισμών (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Εθνικό Κέντρο Βιβλίου) που αναφέρονται στην απάντηση ότι διαθέτουν διαδικτυακές θύρες με ψηφιοποιημένο υλικό,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα προτίθεται να εντάξει όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου και τους εποπτευόμενους από αυτό Οργανισμούς στην ψηφιοποίηση των πολιτιστικών έργων που διαθέτουν, ώστε να βελτιωθεί η απογοητευτική μέχρι στιγμής συνεισφορά πολιτιστικών έργων της χώρας μας στην ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη (Europeana).

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης