Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις των μέτρων για τα οπωροκηπευτικά

Αριθμός πρωτ: 5188
Ημερομηνία κατάθεσης: 15/9/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις των μέτρων για τα οπωροκηπευτικά.

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν τα μέτρα για τις αγορές των οπωρολαχανικών και κρεάτων με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι των παραγωγών και των εμπόρων να ζητούν να ληφθούν άμεσα λύσεις από το Υπουργείο.
Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, η αγορανομική διάταξη που θα ισχύει υποχρεώνει, στις περιπτώσεις που ο χονδρέμπορος ή ο συνεταιρισμός αναλαμβάνει να πουλήσει για λογαριασμό του αγρότη τα προϊόντα του, την αναγραφή στο δελτίο αποστολής της τιμής πώλησής του.
Όπως υποστηρίζουν τόσο οι αγρότες όσο και οι χονδρέμποροι, πρόκειται για μέτρο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς εκ των προτέρων τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί κατά τη στιγμή της πώλησης, αφού για παράδειγμα είναι πιθανόν να μην επιτευχθεί η τιμή λόγω αυξημένης προσφοράς κι έτσι θα πρέπει να διατεθεί χαμηλότερα ή να υπάρχει μικρή προσφορά και έτσι να πρέπει να πουληθεί σε υψηλότερη από την αναγραφόμενη τιμή.
Όσον αφορά το μέτρο σχετικά με την υποχρεωτική έκδοση δίγραμμων επιταγών κατά τις συναλλαγές μεταξύ αγροτών και χονδρεμπόρων για ποσότητες αξίας άνω των 1.000 ευρώ, το πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι οι αγρότες δεν μπορούν να μεταβιβάσουν τις επιταγές αυτές προκειμένου να πληρώσουν άλλες υποχρεώσεις τους, όπως γεωργικά εφόδια, γεωπόνους κ.λ.π.
Επειδή οι παραγωγοί του Νομού Ηρακλείου ανησυχούν αφού τα δύο αυτά μέτρα όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα αλλά αντιθέτως δημιουργούν μεγαλύτερα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός :
Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει προκείμενου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σχετικά με την εμπορία των οπωροκηπευτικών και του κρέατος.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης