Αντιδράσεις εργαζομένων στη ΔΕΗ για σκανδαλώδη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

Αριθμός πρωτ: 6750
Ημερομηνία κατάθεσης: 20/2/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Αντιδράσεις εργαζομένων στη ΔΕΗ για σκανδαλώδη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των εργαζομένων στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για τη σκανδαλώδη, όπως τη χαρακτηρίζουν, γνωμοδότηση της ΡΑΕ που αφορά στον αποχαρακτηρισμό της άδειας της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΕΛΛΑΔΟΣ από «Αυτοπαραγωγός-Συμπαραγωγός» σε «Συμπαραγωγός».
Όπως υπογραμμίζουν με αυτόν τον τρόπο η ως άνω εταιρία θα πουλάει την παραγωγή της στην τιμή των 70-80 ευρώ/mwh που είναι η Οριακή Τιμή του Συστήματος (Ο.Τ.Σ.) και ταυτόχρονα θα αγοράζει για τις ανάγκες της από τη ΔΕΗ στην προνομιακή τιμή των 45-50 ευρώ/mwh.
Έτσι, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η Επιχείρηση θα ζημιώνεται κάθε χρόνο με το ποσό των 80-90 εκατομ. Ευρώ για τον χρόνο ζωής της μονάδας, ζημιά που, όπως επισημαίνουν, αναγκαστικά θα μετακυλύετε στον απλό Έλληνα καταναλωτή μέσα από την αύξηση των τιμολογίων.
Επειδή οι συνδικαλιστές της Επιχείρησης κάνουν λόγο για προσπάθεια να μετατραπεί η ΔΕΗ σε «νέα Ολυμπιακή».
Επειδή οι εργαζόμενοι τονίζουν τις κυβερνητικές ευθύνες αφενός για την ακύρωση του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού και αφετέρου για την έλλειψη ισχύος του συστήματος,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Εάν προτίθεται να μην επικυρώσει την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τον αποχαρακτηρισμό της άδειας της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΕΛΛΑΔΟΣ από «Αυτοπαραγωγός-Συμπαραγωγός» σε «Συμπαραγωγός», γεγονός που όπως υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, θα ζημιώνει την Επιχείρηση με το ποσό των 80-90 εκατομ. Ευρώ για τον χρόνο ζωής της μονάδας.

O Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης