Αντιμετώπιση κρουσμάτων τοκογλυφίας

Αριθμός πρωτ: 16
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση κρουσμάτων τοκογλυφίας.

Σε μεγάλο πρόβλημα έχει αναδειχθεί η τοκογλυφία για τους επιχειρηματίες του Ηρακλείου, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να αντεπεξέλθουν στα οικονομικά βάρη των επιχειρήσεών τους εν μέσω οικονομικής κρίσης, καταφεύγουν στη λύση του δανεισμού χρημάτων από τοκογλύφους, λύση η οποία τις περισσότερες φορές καταλήγει στη δημιουργία νέων και μεγαλύτερων αδιεξόδων για τους ίδιους αλλά και για τις οικογένειές τους .
Το αποτέλεσμα είναι πολλές επιχειρήσεις του Ηρακλείου, κάτω από το βάρος των χρεών σε τοκογλύφους, να κλείνουν ή να οδηγούνται οι επιχειρηματίες στη πώληση των περιουσιών τους για να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
Επειδή η τοκογλυφία στο Ηράκλειο αποτελεί ένα συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα με καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία της πόλης.
Επειδή η καταγγελία σχετικών περιστατικών από τους επιχειρηματίες αποτελεί δύσκολη απόφαση από την πλευρά τους, γιατί εκβιάζονται ακόμη και με την σωματική ακεραιότητα τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους όπως επισημαίνει το Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Επειδή η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά αποτελεί των πρωταρχικό λόγο δημιουργίας του προβλήματος της τοκογλυφίας.
Επειδή τα ποσά που διακινούνται από τους τοκογλύφους δεν ελέγχονται από το κράτος και κατά συνέπεια χάνονται τεράστια ποσά από την φορολόγησή τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:

Εάν προτίθεται να λάβουν μέτρα για την άμεση τόνωση της ρευστότητας στην αγορά του Ηρακλείου αλλά και την προστασία των επιχειρηματιών και των οικογενειών τους από τους τοκογλύφους, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην αγορά του Ηρακλείου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ TOY ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ