Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και στήριξη του υγιεινού τρόπου διατροφής

Αριθμός πρωτ: 14861
Ημερομηνία κατάθεσης: 20/2/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και στήριξη του υγιεινού τρόπου διατροφής.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία ερευνών που διεξάγει το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε σχολεία του νησιού για τη διατροφή αλλά και γενικότερα τον τρόπο ζωής των μαθητών, καθώς αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι τα παιδιά καταναλώνουν κυρίως τυποποιημένες τροφές, ασκούνται ελάχιστα ενώ τους είναι εντελώς άγνωστη η κρητική διατροφή.
Όπως επισημαίνεται από πολλούς επιστημονικούς και τοπικούς φορείς του Ηρακλείου, η κρητική διατροφή, τη σημασία της οποίας έχω τονίσει και σε παλαιότερες Ερωτήσεις μου (6058/22-3-07, 8744/1-6-07 38134-1-07, 787/16-10-07, 717/10-7-08), θεωρείται σημαντικό κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στη σημερινή εποχή, που η ανάγκη για επιστροφή σε υγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι επιτακτική, τα πλεονεκτήματα του κρητικού διατροφικού προτύπου, που είναι αναμφισβήτητα και έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά, επιβάλλεται να αναδειχθούν και με τη συνδρομή της πολιτείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών, η παχυσαρκία έχει καταστεί μείζον πρόβλημα που απειλεί τις κοινωνίες της δύσης, αφού όλο και μεγαλύτερο ποσοστό παχύσαρκων καταγράφεται, ενώ το πλέον δυσοίωνο είναι ότι το ποσοστό των παχύσαρκων αυξάνεται με όλο και μεγαλύτερους ρυθμούς.
Επειδή σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και των τοπικών φορέων του Νομού Ηρακλείου τα αποτελέσματα του προγράμματος που εφαρμόζεται σε σχολεία των νομών Ηρακλείου και Χανίων δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.
Επειδή επιβάλλεται η Κυβέρνηση να μεριμνήσει και να λάβει άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας που τείνει να καταστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα του πληθυσμού της χώρας, ενώ επιπλέον δαπανώνται τεράστια ποσά από τα ασφαλιστικά ταμεία για νοσήματα που προκαλούνται από την παχυσαρκία, όπως είναι τα καρδιολογικά, ο διαβήτης κ.τ.λ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν άμεσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ραγδαίας αύξησης της παχυσαρκίας, ιδιαίτερα στα παιδιά, που οφείλεται κυρίως στην ποιότητα του γρήγορου και φτηνού φαγητού που περιέχει μεγάλες ποσότητες λίπους και ζάχαρης.
2) Αν προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα για την ευρύτερη δυνατή προώθηση του κρητικού διατροφικού προτύπου στη χώρα μας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης