Αντι να «εισπράττουν» αντισταθμιστικά οφέλη, άρχισαν να υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες οι κάτοικοι του Οροπεδίου και της ευρύτερης περιοχής του φράγματος Αποσελέμη

Αριθμός πρωτ: 1254
Ημερομηνία κατάθεσης: 30/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΘΕΜΑ: Αντι να «εισπράττουν» αντισταθμιστικά οφέλη, άρχισαν να υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες οι κάτοικοι του Οροπεδίου και της ευρύτερης περιοχής του φράγματος Αποσελέμη.

Επώνυμα άρθρα άρχισαν να δημοσιεύονται στον τοπικό τύπο του Ηρακλείου («ΠΑΤΡΙΣ», 18/6/09), στα οποία με ειρωνικό τρόπο καταγράφεται η ασυνέπεια της πολιτείας σε ό,τι αφορά το φράγμα του Αποσελέμη.
Τα αντισταθμιστικά οφέλη έγιναν «άπιαστα πουλιά», ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις άρχισαν να γίνονται ορατές, αφού η ταλαιπωρία των κατοίκων της άνωθεν του φράγματος περιοχής για να μετακινηθούν από και προς το Ηράκλειο μεγιστοποιήθηκε, με δεδομένη τη μείωση της ταχύτητας του νέου δρόμου και την αύξηση της απόστασης.
Επιπλέον, ο κίνδυνος να στερέψουν οι γεωτρήσεις της επαρχίας Πεδιάδας δυτικά των Λασηθιώτικων βουνών είναι ορατός αν ακυρωθεί η λειτουργία του χώνου.
Επειδή όλες αυτές οι πρακτικές, σε συνδιασμό με προβληματικά και ελλιπή έργα, που διαταράσσουν τις ισορροπίες της φύσης και δεν εξυπηρετούν τις μελλοντικές ανάγκες των κατοίκων, δημιουργούν προβλήματα αξιοπιστίας ενός ευνομούμενου κράτους,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να παρέμβει προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν τα προβλεπόμενα έργα, σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, χωρίς να διαταράσσουν τις ισορροπίες της φύσης αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες των κατοίκων των περιοχών που πλήττονται.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μανόλης Στρατάκης

Μιχάλης Καρχιμάκης