Ανύπαρκτα ή υποστελεχωμένα τα Ιατρεία ή Κέντρα Πόνου στα Νοσοκομεία της χώρας

Αριθμός πρωτ: 716
Ημερομηνία κατάθεσης: 10/7/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Ανύπαρκτα ή υποστελεχωμένα τα Ιατρεία ή Κέντρα Πόνου στα Νοσοκομεία της χώρας.

Σαράντα οκτώ Ιατρεία ή Κέντρα Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας προβλέπονται στα Γενικά Νοσοκομεία της χώρας, εν τούτοις στην πραγματικότητα τα περισσότερα από αυτά, όπως καταγγέλλεται, είτε δεν υπάρχουν, είτε υπολειτουργούν, μη διαθέτοντας με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, αλλά και τις αναγκαίες υλικοτεχνικές υποδομές.
Σύμφωνα με οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι καρκινοπαθείς θα πρέπει να παραπέμπονται και να αντιμετωπίζονται από τα Κέντρα Πόνου, από τα αρχικά στάδια της νόσου, προκειμένου να έχουν ικανοποιητική ποιότητα ζωής και να μην υποφέρουν.
Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, η κατανάλωση μορφίνης για την ανακούφιση του πόνου είναι δείκτης πολιτισμού ενός λαού, εν τούτοις στα ελληνικά νοσοκομεία καταναλώνεται 23 φορές λιγότερη μορφίνη ανά ασθενή απ’ ό,τι στα νοσοκομεία της Δανίας.
Επειδή τα Κέντρα Πόνου δύνανται να προσφέρουν ποιότητα ζωής και αξιοπρέπεια στο θάνατο, τη στιγμή που μόνο το 5-10% των καρκινοπαθών σε τελικό στάδιο αποβιώνει δίχως φρικτούς πόνους, αλλά με τρόπο βασανιστικό και απάνθρωπο.
Επειδή στα ήδη υφιστάμενα Κέντρα Πόνου είναι δραματικές οι ελλείψεις σε νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και κλίνες,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να καλύψει τις ελλείψεις τόσο σε επιστημονικό προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές στα σαράντα οκτώ Ιατρεία ή Κέντρα Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας των Νοσοκομείων της χώρας, όπως και του Ηρακλείου, προκειμένου να λειτουργήσουν επαρκώς και να προσφέρουν ποιότητα ζωής στους καρκινοπαθείς από τα αρχικά κιόλας στάδια της επάρατης νόσου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης