Αξιοποίηση νήσου Ντία

Αριθμός πρωτ: 3322
Ημερομηνία κατάθεσης: 21/8/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
3) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Αξιοποίηση νήσου Ντία.

Η νήσος Ντία απέναντι στις βόρειες παραλίες του Ν. Ηρακλείου υπάγεται στο Δήμο Γουβών και θα μπορούσε να αποτελεί ένα ξεχωριστής σημασίας θέρετρο, για τους επισκέπτες και τους κατοίκους της Κρήτης και του Ηρακλείου, αν υπήρχε η βούληση της πολιτείας για την αξιοποίησή της.
Η νήσος Ντία με μεγάλη αρχαιολογική και περιβαλλοντική αξία αποτελεί ίσως το μοναδικό μέρος στο οποίο θα μπορούσε να διασωθεί ο αίγαγρος της Κρήτης και άλλα υπό εξαφάνιση είδη του ζωικού και φυτικού βασιλείου και ταυτόχρονα ένας μεγάλης επισκεψιμότητας τόπος αν η πολιτεία είχε φροντίσει για μια ήπιας μορφής αξιοποίησή της.
Παρά τις όποιες προσπάθειες μέχρι σήμερα είτε για τη σύνδεσή της με τα λιμάνια του Ηρακλείου και της Χερσονήσου ή την διαμόρφωση κατάλληλων χώρων υποδοχής των επισκεπτών, τίποτα δεν έχει προχωρήσει και η κατάσταση κάθε χρόνο αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει.
Επειδή η νήσος Ντία είναι μία ακατοίκητη μικρή νήσος αλλά πολύ κοντά στο Ηράκλειο και τη βόρεια παραλία του και αποτελεί εκτός από αρχαιολογικό μνημείο και τόπο ιδιαίτέρου φυσικού κάλους με πολλαπλές δυνατότητες αξιοποίησης και χρήσης για ειδικούς σκοπούς χωρίς καμία αρνητική παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ.Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να πάρουν σχετικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αξιοποίησης των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που παρέχει η νήσος Ντία και να συμβάλλουν στην ενίσχυση τοπικών πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το έναυσμα για μια ορθολογική και ποιοτικά αναβαθμισμένη αξιοποίηση της νήσου Ντία χωρίς επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης