Αξιοποίηση νερών Αλμυρού

Αριθμός πρωτ: 11149
Ημερομηνία κατάθεσης: 5/12/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓOΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αξιοποίηση νερών Αλμυρού.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω επισημάνει την ανάγκη αξιοποίησης των νερών του Αλμυρού στο Νομό Ηρακλείου, τα οποία σε απεριόριστες ποσότητες χύνονται ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα, καθώς και την ανάγκη προστασίας ενός από τους σημαντικότερους υγρότοπους στην Κρήτη.
Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και οι επιστήμονες για την κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα ο ποταμός Αλμυρός χωρίς ωστόσο η Πολιτεία να πράττει ό,τι είναι αναγκαίο.
Επειδή τόσο στην 9200/27-3-08 όσο και στην 3015/4-8-08 Ερώτηση μου το ΥΠΕΧΩΔΕ απαντάει ότι για την ανάγκη αξιοποίησης των νερών του Αλμυρού αλλά και την προστασία του, «η Δ/νση Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης θα κάνει αξιολόγηση των προτάσεων ώστε να προκύψει επαρκώς τεκμηριωμένη λύση», παρόλα αυτά καμία εξέλιξη δεν υπάρχει και η κατάσταση που επικρατεί είναι σαν να μην υπάρχει πρόβλημα νερού παρά τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.
Επειδή είναι ευθύνη της Πολιτείας να προστατέψει, τουλάχιστον έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους του νησιού,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ.Υπουργοί:
Αν προτίθενται να προβούν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού αλλά και για την προστασία του σημαντικού αυτού υγρότοπου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης