Απάτη με πωλήσεις μοσχευμάτων στο Διαδίκτυο

Αριθμός πρωτ: 8173
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/5/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
2) ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Απάτη με πωλήσεις μοσχευμάτων στο Διαδίκτυο.

Επιτακτική είναι η ανάγκη προστασίας χιλιάδων ασθενών των οποίων την απεγνωσμένη αγωνία εξεύρεσης συμβατού μοσχεύματος εκμεταλλεύονται επιτήδειοι μέσω αγγελιών στο διαδίκτυο.
Οι δήθεν υποψήφιοι δότες ισχυρίζονται στις αγγελίες που κοινοποιούν στο διαδίκτυο, πως πωλούν όργανα του σώματός τους έναντι αμοιβής και αφού εισπράξουν την προκαταβολή, εξαφανίζονται. Οι δε εξαπατηθέντες δεν καταγγέλλουν την απάτη φοβούμενοι την τιμωρία, καθώς η αγοραπωλησία οργάνων είναι παράνομη.
Επειδή, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, τέτοιου είδους αγγελίες έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο.
Επειδή πρέπει να προστατευθούν οι ασθενείς, οι οποίοι απελπισμένοι από τις μακρές λίστες αναμονής των μεταμοσχεύσεων, καταφεύγουν στο παράνομο εμπόριο οργάνων.
Επειδή η απελπισία και η αγωνιώδης αναζήτηση για ένα μόσχευμα αναγκάζουν πολλούς Έλληνες να καταφεύγουν επίσης και σε άλλες χώρες προκειμένου να αγοράσουν κάποιο όργανο χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους μεγάλους κινδύνους που ελλοχεύουν,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να πάψουν επιτήδειοι να εμπορεύονται την αγωνία των απελπισμένων για εξεύρεση μοσχεύματος ασθενών διαμέσου του διαδικτύου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης