Απαλλοτριώσεις στο Τμήμα Απομαρμά-Καστέλλι του Οδικού Άξονα Ηράκλειο-Μεσσαρά

Αριθμός πρωτ: 17679
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/4/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΠΕΧΩΔΕ

ΘΕΜΑ: Απαλλοτριώσεις στο Τμήμα Απομαρμά-Καστέλλι του Οδικού Άξονα Ηράκλειο-Μεσσαρά.

Αν και με την 493/1-3-2004 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης κηρύχθηκε η απαλλοτρίωση του τμήματος Απομαρμά-Καστέλλι του οδικού άξονα Ηράκλειο-Μεσαρά, εντούτοις η πραγματοποιηθείσα στη συνέχεια κτηματογράφηση, έγινε εντελώς πρόχειρα και λανθασμένα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διορθωθούν οι πίνακες και τα τοπογραφικά διαγράμματα εξαιτίας της έλλειψης υπαλλήλων στην αρμόδια υπηρεσία του ΒΟΑΚ.
Συγκεκριμένα, παρά τις αιτήσεις διόρθωσης που έχουν υποβληθεί από τους ιδιοκτήτες, μαζί με τις τεχνικές μελέτες και τα τοπογραφικά διαγράμματα, τα οποία υπογράφουν οι γείτονες καθώς και οι κτηματολογικοί πίνακες με τα επικείμενα, όπως ελαιόδεντρα, κατασκευές, αμπέλια κλπ., δεν έχει γίνει καμία διόρθωση.
Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες καθορισμού της αποζημίωσης των τμημάτων που καταστρέφονται από τις ιδιοκτησίες, ενώ εσφαλμένα φαίνεται ότι ωφελούνται.
Εντωμεταξύ, δεν μπορούν να προχωρήσουν οι διορθώσεις στην έκταση που απαιτούνται, κατά τη διαδικασία αναγνώρισης των δικαιούχων γιατί η δικάσιμος στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου ορίζεται μετά το 2010 και ούτε είναι εφικτό οι ιδιοκτήτες των απαλλοτριωμένων ακινήτων να εισπράξουν έστω τα ελάχιστα ποσά που έχουν παρακατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά σε άλλα ονόματα και σε άλλα ακίνητα, αφού δεν έχουν γίνει οι βασικές διορθώσεις των κτηματολογικών πινάκων.
Ακόμα, για τον καθορισμό της οριστικής τιμής μονάδας στο Εφετείο Κρήτης, είναι αδύνατη η εκδίκαση της υπόθεσης και λόγω των ελλείψεων των κτηματολογικών πινάκων αλλά και γιατί το Εφετείο προσδιορίζει τη δικάσιμο τουλάχιστον μετά από 1,5 χρόνο, λόγω των πολλών υποθέσεων που εκκρεμούν.
Επιπλέον έχουν καταληφθεί τμήματα από τα ακίνητα των ιδιοκτητών και άλλα αυτοτελή ακίνητα και έχει κατασκευαστεί ο δρόμος σ’αυτά, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στην απαλλοτρίωση, για δε τα ακίνητα της περιφέρειας Αμπελούζου, δεν έχει καθοριστεί ακόμη η τιμή μονάδος εξαιτίας εσφαλμένων ενεργειών των υπηρεσιών.
Επειδή, γι’αυτούς τους λόγους οι ιδιοκτήτες βρίσκονται σε αναβρασμό και οικονομικό αδιέξοδο, γιατί ενώ έχουν στερηθεί τα εισοδήματα των περιουσιών τους δεν μπορούν να εισπράξουν τις αποζημιώσεις και δικαιολογημένα αγανακτούν.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ.Υπουργοί
Εάν προτίθενται να στελεχώσουν άμεσα την αρμόδια υπηρεσία του ΒΟΑΚ για να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι απαιτούμενες διορθώσεις, να γίνουν τα δικαστήρια, να παρακατατεθούν τα αναγκαία χρήματα και να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι τελικά πληρώνουν την ολιγωρία του κράτους και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης