Απαράδεκτες και αντεργατικές οι ρυθμίσεις του προωθούμενου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας σύμφωνα με τους εργατολόγους

Αριθμός πρωτ: 1882
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/7/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΘΕΜΑ: Απαράδεκτες και αντεργατικές οι ρυθμίσεις του προωθούμενου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας σύμφωνα με τους εργατολόγους.

Απαράδεκτες και αντεργατικές ρυθμίσεις περιλαμβάνει ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που θέλει να προωθήσει η Κυβέρνηση, σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Εργατολόγων, με σκοπό να περιοριστεί ασφυκτικά η δικαστική προστασία των εργαζομένων.
Μεταξύ άλλων, οι νέες διατάξεις του προωθούμενου ΚΠολΔ προβλέπουν τη μη προσωρινή δικαστική προστασία όσων χάνουν την εργασία τους, ακόμη και αν η απομάκρυνσή τους είναι παράνομη, ενώ δεν θα μπορούν να δικαιωθούν παρά μόνο μετά την πάροδο 3-4 ετών, όταν θα έχει κριθεί παράνομη η απόλυσή τους με τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
Επειδή ακόμη και ορισμένοι αρεοπαγίτες έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους στη ρύθμιση αυτή, παρατηρώντας ότι αν τελικά ισχύσει, θα απαγορεύεται στον δικαστή να προστατεύσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τον εργαζόμενο που απομακρύνεται από την εργασία του, με άκυρη και καταφανώς παράνομη απόλυση.
Επειδή, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, η νέα αντεργατική ρύθμιση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλες κυβερνητικές διατάξεις, οι οποίες περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και τη δικαστική προστασία των εργαζομένων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να αποσύρει από τον προωθούμενο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τη σωρεία των αντεργατικών, σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Εργατολόγων, διατάξεων που περιλαμβάνει, με σκοπό να περιοριστεί ασφυκτικά η δικαστική προστασία των εργαζομένων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης