Απαράδεκτες προσλήψεις συμβασιούχων έργου στο ΙΚΑ

Αριθμός πρωτ: 4293
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/1/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ : Απαράδεκτες προσλήψεις συμβασιούχων έργου στο ΙΚΑ.

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόσληψη 330 ατόμων, στο μέσον της προεκλογικής περιόδου, με σύμβαση έργου δύο ετών από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και μάλιστα παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ και τις επίσημες διαδικασίες που ισχύουν για τον Δημόσιο Τομέα.
Οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ καταγγέλλουν αυτές τις ρουσφετολογικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, προσλήψεις, με αδιαφανείς διαδικασίες, που συν τοις άλλοις διευρύνουν τη μεγάλη εισφοροδιαφυγή προς το Ίδρυμα, η οποία αγγίζει τα δύο δις ευρώ ετησίως.
Επειδή η πρόσληψη συμβασιούχων έργου, πρακτική που εφαρμόζεται και σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, έχει αποτελέσει πεδίο κριτικής από τη Διοίκηση του Ιδρύματος, καθώς οι μισθωτοί, αντί να ασφαλίζονται στο ταμείο των μισθωτών, οδηγούνται στον ΟΑΕΕ, στερώντας έσοδα από το ΙΚΑ, συμβάλλοντας ουσιαστικά σε έμμεση εισφοροδιαφυγή.
Επειδή στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας το ΙΚΑ απασχολούνται και 1.500 εργαζόμενοι μέσω των προγραμμάτων STAGE, οι οποίοι, όπως επανειλημμένα έχω υπογραμμίσει σε Ερωτήσεις μου, είναι ανασφάλιστοι.
Επειδή σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η δημιουργία συμβασιούχων στο ΙΚΑ έρχεται σε μια δύσκολη και μεταβατική περίοδο για το Ίδρυμα, στο οποίο δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση έργου τα τελευταία 20 χρόνια.
Επειδή με την 657/12-10-07 Ερώτησή μου είχα επισημάνει τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο ΙΚΑ, που στα τρία μεγαλύτερα υποκαταστήματα αγγίζει το 33%.
Επειδή η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο Ίδρυμα, ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, καταγγέλλει αυτή τη διαδικασία και ζητά «πάγωμα» αυτών των ρουσφετολογικών προσλήψεων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Η κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να «παγώσει» τις ρουσφετολογικές αυτές προσλήψεις των 330 συμβασιούχων έργου και να προβεί στην πρόσληψη 1.100 υπαλλήλων μόνιμου προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν τα πολλά οργανικά κενά του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Ταμείου της χώρας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ