Απαράδεκτη ανάκληση διορισμού εκπαιδευτικών εξαιτίας παραλείψεων του Υπουργείου Παιδείας και του ΑΣΕΠ

Αριθμός πρωτ: 1866
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/11/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
2) ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Απαράδεκτη ανάκληση διορισμού εκπαιδευτικών εξαιτίας παραλείψεων του Υπουργείου Παιδείας και του ΑΣΕΠ.

Την απαράδεκτη ανάκληση διορισμού εκπαιδευτικών εξαιτίας παραλείψεων και λαθών τόσο του Υπουργείου Παιδείας όσο και του ΑΣΕΠ, καταγγέλλουν οι θιγόμενες καθηγήτριες και η ΕΛΜΕ.
Συγκεκριμένα δυόμισι μήνες μετά το διορισμό τους, οι δύο καθηγήτριες κοινωνιολογίας ειδοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ότι ακυρώνεται η πράξη διορισμού τους (ΦΕΚ διορισμού 599/16-8-07), καθώς εκ των υστέρων επήλθαν ανακατατάξεις στον πίνακα διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ. Όπως ενημερώθηκαν, δύο υποψήφιοι εκπαιδευτικοί του διαγωνισμού (επιτυχόντες, μη διοριστέοι) των οποίων οι ενστάσεις είχαν απορριφθεί αρχικώς από το ΑΣΕΠ, πέτυχαν μετά από προσφυγή στα δικαστήρια την αναγνώριση του μεταπτυχιακού τους διπλώματος ως ισότιμου παιδαγωγικής κατάρτισης. Η κατάταξη εκ των υστέρων των δύο ενιστάμενων καθηγητών στη λίστα διοριστέων του ΑΣΕΠ, είχε ως αποτέλεσμα την αναμόρφωση των πινάκων και τη διαγραφή των δύο τελευταίων διοριστέων.
Επειδή όπως επισημαίνουν οι δύο καθηγήτριες που κινδυνεύουν με απόλυση, είναι παράλογο το Υπουργείο Παιδείας να τις διορίζει και μετά από δυόμισι μήνες να ανακαλεί τους διορισμούς, χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα, προσπαθώντας να διορθώσει λάθη και παραλείψεις δικές του και του ΑΣΕΠ.
Επειδή οι δύο καθηγήτριες διαμαρτύρονται έντονα καθώς δεν αποτελούν απλώς νούμερα στις λίστες διοριστέων, αλλά το γεγονός του διορισμού σηματοδότησε μια περίοδο πολλών αλλαγών και σημαντικών εξόδων στις ζωές τους, όπως παραίτηση από τις προηγούμενες εργασίες τους, αλλαγή τόπου διαμονής κλπ.
Επειδή το θέμα έχει λάβει πανελλαδικές διαστάσεις, καθώς θίγονται άλλοι δύο εκπαιδευτικοί που κάνουν λόγο για αλλαγή των αποτελεσμάτων από το ΑΣΕΠ κατά το δοκούν.
Επειδή η ΕΛΜΕ ζητά να μη δημοσιοποιηθούν στο ΦΕΚ οι απολύσεις των καθηγητριών, αφού τέτοιες αποφάσεις ακυρώνουν στην πράξη το αίσθημα δικαίου, το οποίο αποτελεί ύψιστο αίτημα κάθε ευνομούμενου κράτους, ενώ αμφισβητούν θεμελιώδεις εργασιακές κατακτήσεις και δικαιώματα, όπως είναι το αδιαμφισβήτητο της Πράξης Διορισμού των Εκπαιδευτικών,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
1)Αν προτίθενται να σταματήσουν την άδικη και αντιδεοντολογική ανάκληση διορισμού των καθηγητριών κοινωνιολογίας, οι οποίες είχαν επιτύχει στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ τον περασμένο Ιανουάριο και οι οποίες κινδυνεύουν να βρεθούν ξαφνικά χωρίς δική τους υπαιτιότητα άνεργες, εξαιτίας λαθών και παραλείψεων του Υπουργείου και του ΑΣΕΠ.
2)Αν προτίθενται να αυξήσουν τον αριθμό των προσλαμβανομένων μέχρι να καλυφθούν και οι συγκεκριμένες περιπτώσεις ως αναγνώριση της ευθύνης της πολιτείας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ