Απαράδεκτη απουσία της Κρήτης από το κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης της λειψυδρίας κατά την επερχόμενη θερινή περίοδο

Αριθμός πρωτ: 5655
Ημερομηνία κατάθεσης: 14/3/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Απαράδεκτη απουσία της Κρήτης από το κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης της λειψυδρίας κατά την επερχόμενη θερινή περίοδο.

Η έγκριση από την Κυβερνητική Επιτροπή του Σχεδίου αντιμετώπισης πιθανής λειψυδρίας κατά τη θερινή περίοδο, προκάλεσε αίσθηση στην Κρήτη, όπως καταγράφει ο τοπικός Τύπος, εξαιτίας της απουσίας οποιασδήποτε αναφοράς σε μέτρα που σχεδιάζεται να ληφθούν για το νησί.
Η αδιαφορία είναι χαρακτηριστική και κραυγαλέα, καθώς μάλιστα, για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα αποθέματα νερού ορισμένων περιοχών και την αναπλήρωσή τους, με τη μείωση των αποθεμάτων να αγγίζει ακόμη και το 60% .
Όπως τονίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης, το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν φέτος οι νότιες παράλιες περιοχές (Μεσσαρά, Ιεράπετρα). Στο νομό Ηρακλείου, οι αγρότες της περιοχής της Μεσσαράς εκφράζουν αγωνία για τα προβλήματα στην άρδευση των κηπευτικών που θα προκύψουν, ενώ υπάρχει ανησυχία και για την ύδρευση.
Επειδή είναι απαράδεκτη η έλλειψη αναφοράς στην Κρήτη του σχεδίου αντιμετώπισης της λειψυδρίας, καθώς απαιτούνται στοχευμένες για την Κρήτη και όχι γενικόλογες προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της αναμενόμενης και στην Κρήτη φετινής λειψυδρίας, ιδιαίτερα για περιοχές όπως η Μεσσαρά, στις οποίες παρατηρείται ήδη μεγάλη μείωση των αποθεμάτων νερού.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης