Απαράδεκτη απόφαση του ΕΛΓΑ εις βάρος των τοματοπαραγωγών της Κρήτης

Αριθμός πρωτ: 6700
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/4/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Απαράδεκτη απόφαση του ΕΛΓΑ εις βάρος των τοματοπαραγωγών της Κρήτης.

Απαράδεκτη απόφαση του ΕΛΓΑ προκαλεί την οργή του αγροτικού κόσμου της Κρήτης και επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την επιλεκτική μεταχείριση των αγροτών της Ελλάδας με βάση τις πολιτικές σκοπιμότητες της Κυβέρνησης.
Ο εμπαιγμός του ΕΛΓΑ εις βάρος των τοματοπαραγωγών της Κρήτης δεν επιδέχεται αμφισβήτηση όταν με απόφαση του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, πληροφορία την οποία είχα επισημάνει με την 4026/7-02-07 Ερώτησή μου, αποζημιώνονται κατ’ εξαίρεση οι τοματοπαραγωγοί της Τριφυλλίας στη Μεσσηνία, περιοχή που για πρώτη φορά φέτος επλήγη από τον αλευρώδη.
Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω ζητήσει να αποζημιωθούν οι τοματοπαραγωγοί του Νομού Ηρακλείου των οποίων η παραγωγή καταστρέφεται εδώ και χρόνια από τον αλευρώδη ενώ οι αναξιόπιστες απαντήσεις του ΕΛΓΑ επεσήμαιναν ότι: «δεν καταβλήθηκαν ποτέ και σε καμία περιοχή της χώρας από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις για ζημιές από τον ιό του κίτρινου καρουλιάσματος» και ότι «ο ΕΛΓΑ αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τους παραγωγούς όλης της χώρας και δεν αποζημιώνει επιλεκτικά περιοχές».
Επειδή δεν νοείται ο ΕΛΓΑ, κατόπιν παρεμβάσεων του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να ευνοήσει τους Νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας προς ίδιον πολιτικό όφελος, να μεταχειρίζεται επιλεκτικά τους αγρότες της χώρας.
Επειδή με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω επισημάνει τη δυσμενή μεταχείριση που τυγχάνουν γενικότερα οι αγρότες της Κρήτης από τον ΕΛΓΑ.
Επειδή οι καλλιέργειες των τοματοπαραγωγών του Νομού Ηρακλείου υπόκεινται εδώ και χρόνια στις καταστροφικές συνέπειες του εν λόγω ιού αλλά η Κυβέρνηση συνεχίζει να τους εμπαίζει,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να εντάξει και τους τοματοπαραγωγούς της Κρήτης, όπως αυτούς της Τριφυλίας, στην απόφαση για κατ’ εξαίρεση αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν από τον ιό του καρουλιάσματος των φύλλων και για τις οποίες οι παραγωγοί της Κρήτης ουδέποτε αποζημιώθηκαν.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης