Απαράδεκτη εγκύκλιος του ΟΑΕΕ για υποχρεωτική ασφάλιση συνταξιούχων ΟΓΑ που διατηρούν παραδοσιακά καφενεία

Αριθμός πρωτ: 17248
Ημερομηνία κατάθεσης: 3/4/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Απαράδεκτη εγκύκλιος του ΟΑΕΕ για υποχρεωτική ασφάλιση συνταξιούχων ΟΓΑ που διατηρούν παραδοσιακά καφενεία.

Τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων των χωριών του νομού Ηρακλείου, έχουν προκαλέσει οι ειδοποιήσεις που φτάνουν από τον ΟΑΕΕ για υποχρεωτική ασφάλιση όσων είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και διατηρούν παραδοσιακό καφενείο.
Σύμφωνα με το Ν.3050/02 είναι προαιρετική η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) των συνταξιούχων του ΟΓΑ σε πόλεις, χωριά ή οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων αλλά και σε όσους είχαν χαμηλότερα εισοδήματα από ένα συγκεκριμένο ποσό.
Σύμφωνα με την 99/2008 του ΟΑΕΕ, που βασίζεται στην με αριθμό 983/15-10-08 γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του Οργανισμού, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων ή πληθυσμού του Δήμου όπου ανήκουν, όπως απαλλάσονταν κανονικά με τις διατάξεις του νόμου 3050/02 περί μη υπαγωγής στην Υποχρεωτική Ασφάλιση του ΟΑΕΕ (πρωην ΤΕΒΕ).
Επειδή οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ είναι άτομα μεγάλης ηλικίας άνω των 65 ετών και διατηρούν τα καφενεία τους παρέχοντας πραγματικά κοινωνικό έργο στα χωριά.
Επειδή τα εισοδήματα από τα καφενεία αυτά δεν υπερβαίνουν τα λίγα ευρώ σε καθημερινή βάση.
Επειδή είναι απαράδεκτο η πολιτεία να ζητάει ασφαλιστικές εισφορές από ηλικιωμένους, όταν είναι γνωστό ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην προλάβουν να πάρουν τη σύνταξη του ΟΑΕΕ και να μην υφίσταται ανταποδοτικότητα των εισφορών τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Η κ.Υπουργός
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αρθεί η υποχρεωτική ασφάλιση των συνταξιούχων που διατηρούν παραδοσιακά καφενεία σε χωριά.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης