Απαράδεκτη η αδιαφορία του Υπουργείου να ρυθμίσει και να καταβάλει τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών και να εφαρμόσει το Π.Δ. 76/2005

Αριθμός πρωτ: 10288
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/4/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Απαράδεκτη η αδιαφορία του Υπουργείου να ρυθμίσει και να καταβάλει τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών και να εφαρμόσει το Π.Δ. 76/2005.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα που αναμένεται να προκαλέσει στα Νοσοκομειακά Ιδρύματα της χώρας η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας που προβλέπει τη μείωση του ωραρίου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών σε 48 ώρες για τους ειδικευμένους και 58 ώρες για τους ειδικευόμενους την εβδομάδα.
Ήδη πλήθος προβλημάτων έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία του Νομού Ηρακλείου, λόγω της επίσχεσης εργασίας των γιατρών για τη μη πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του τελευταίου τριμήνου. Ωστόσο οι κινητοποιήσεις δεν αναμένεται να λήξουν σύντομα, καθώς ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου επέστρεψε ανυπόγραφα, ως παράνομα, τα εντάλματα πληρωμής των εφημεριών τους, με το αιτιολογικό ότι ο νόμος του κράτους αντίκειται στην κοινοτική οδηγία, σύμφωνα με την οποία οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ πρέπει να μειωθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.
Επειδή τα σωματεία εργαζομένων υπογραμμίζουν πως από σήμερα τα νοσοκομεία του Ηρακλείου αδυνατούν να εφημερεύσουν, αφού οι γιατροί δεν μπορούν πλέον να εφημερεύσουν νόμιμα, έχοντας ήδη εξαντλήσει το πλαφόν των εφημεριών που τους επιτρέπει ο νόμος να πραγματοποιήσουν.
Επειδή, μεταξύ άλλων, καυτηριάζεται η ανικανότητα του Υπουργείου Υγείας να επιλύσει το θέμα των εφημεριών εδώ και δυόμισι χρόνια περίπου, σύμφωνα με την αντίστοιχη οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα την επικράτηση συνθηκών χάους στα νοσοκομεία του Νομού και την μη παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας στους πολίτες.
Επειδή σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα Κέντρα Υγείας του Ηρακλείου, που λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού, αδυνατούν να καταρτίσουν πρόγραμμα εφημεριών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Νομού Ηρακλείου από την άρνηση του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει νόμιμη την υπερωριακή απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, πέρα από 48 ώρες για τους ειδικευμένους και 58 ώρες για τους ειδικευόμενους την εβδομάδα, όπως προβλέπει η σχετική κοινοτική οδηγία.
2) Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τη σημαντική μείωση που θα επιφέρει στις ήδη πολύ χαμηλές αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ αυτή η εξέλιξη, οι οποίοι μέχρι σήμερα ουσιαστικά μισθοδοτούνται μέσω των εφημεριών που πραγματοποιούν.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης