Απειλούνται οι νέοι από τη χρήση του διαδικτύου

Αριθμός πρωτ: 4457
Ημερομηνία κατάθεσης: 15/1/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤON ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΘΕΜΑ: Απειλούνται οι νέοι από τη χρήση του διαδικτύου.

Ολοένα και πιο συχνά γινόμαστε μάρτυρες περιπτώσεων όπου νέοι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο παρασύρονται από τη χρήση του και πέφτουν θύματα είτε της συνεχόμενης χρήσης που οδηγεί σε εξάρτηση είτε επικίνδυνων παιχνιδιών που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα του νεαρού που παραλίγο να βάλει τέλος στη ζωή του προσπαθώντας να δοκιμάσει το παράλογο παιχνίδι ‘choking game‘ που θα το πρόσφερε ευφορία και σεξουαλική ικανοποίηση ήρθε να μας δείξει για άλλη μια φορά πως το διαδίκτυο κρύβει πολλές παγίδες όταν η χρήση του δεν ελέγχεται. Ο αριθμός των νέων που χάνουν τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο από αυτό το παιχνίδι φτάνει ως τους 750 ετησίως. Ανησυχητική είναι η διάσταση που παίρνουν τέτοια φαινόμενα και στην Ελλάδα.
Επειδή η χρήση του διαδικτύου επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες περιοχές και είναι ανάγκη να προστατευτούν οι νεαροί χρήστες από τις παγίδες που μπορεί να κρύβει η αλόγιστη χρήση του.
Επειδή η Πολιτεία οφείλει να κάνει προσπάθειες ώστε το διαδίκτυο να αποτελέσει εργαλείο ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης, αλλά όχι να δαιμονοποιηθεί ή να γίνει επικίνδυνο για τους χρήστες του,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να ενημερώνονται οι χρήστες του διαδικτύου για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη και κακή χρήση του, αλλά και ποια μέτρα θα λάβει ώστε να γίνει ασφαλής η πρόσβαση στο διαδίκτυο για νεαρούς χρήστες.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΣ