Απεργία του Συλλόγου Έκτακτων Αρχαιολόγων

Αριθμός πρωτ: 1406
Ημερομηνία κατάθεσης: 2/7/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ :
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Απεργία του Συλλόγου Έκτακτων Αρχαιολόγων.

Εικοσιτετράωρη απεργία εξήγγειλε για την 1 Ιουλίου 2009 ο Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων καταγγέλλοντας ότι δεν έχει γίνει τίποτα για την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τόσο τους ίδιους όσο και την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Συγκεκριμένα, ζητούν να εξαιρεθούν από τις διατάξεις του Π.Δ 164/2004 σύμφωνα με τις οποίες ισχύει ο 24μηνος περιορισμός στις συμβάσεις εργασίας, επισημαίνοντας ότι, λόγω αντικειμένου, μπορούν να βρουν δουλειά ουσιαστικά μόνο στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και αν ισχύσει ο παραπάνω περιορισμός των συμβάσεων θα στερηθούν το δικαίωμά τους στην εργασία.
Ακόμη καταγγέλλουν αδιαφανείς διαδικασίες στη πρόσληψη των αρχαιολόγων που θα εργαστούν στο νέο μουσείο της Ακρόπολης και ζητούν την άμεση πλήρωση των οργανογραμμάτων και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών του Υπουργείου
Επειδή, η μόνη επαγγελματική διέξοδος των αρχαιολόγων είναι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και η εφαρμογή των διατάξεων του Π.Δ. 164/2004 θα σημαίνει και κατάργηση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.
Επειδή, οι αρχαιολόγοι που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους είναι επιστήμονες με πολυετή πρακτική εμπειρία και οι υπηρεσίες τους είναι πολύτιμες για τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Επειδή, όπως καταγγέλλουν οι αρχαιολόγοι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις προσλήψεων με αδιαφανείς διαδικασίες μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ. κ.Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να τροποποιήσουν το Π.Δ. 164/2004 σε ότι αφορά τον 24μηνο περιορισμό των συμβάσεων προκειμένου να μην καταργούνται επαγγελματικά δικαιώματα επιστημονικών κλάδων και να δώσουν εντολές να σταματήσουν οι αδιαφανείς διαδικασίες στις προσλήψεις των αρχαιολόγων, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης