Αποζημίωση αγροτών και κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου για τις ζημιές από το χιόνι και τον παγετό

Αριθμός πρωτ: 6509
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/2/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποζημίωση αγροτών και κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου για τις ζημιές από το χιόνι και τον παγετό.

Επιβεβλημένη είναι η άμεση αποζημίωση των αγροτών του Νομού Ηρακλείου, των οποίων οι καλλιέργειες, κυρίως εσπεριδοειδή και ελαιόδεντρα, καταστράφηκαν από τις χιονοπτώσεις και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επεκράτησαν και στην Κρήτη τις τελευταίες μέρες.
Ζημιές όμως καταγράφονται και στην αιγοπροβατοτροφία του Νομού, αφού πολλά ζώα πέθαναν από το κρύο, η γαλακτοπαραγωγή έχει μειωθεί από 50 – 80% ενώ καταστροφές σημειώθηκαν στους στάβλους και στα κτηνοτροφικά υπόστεγα.
Επειδή σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επεκράτησαν επέτειναν το πρόβλημα που είχε προκύψει από την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών.
Επειδή οι κτηνοτρόφοι ζητούν να υπαχθεί το ψύχος στα ζημιογόνα αίτια που θα καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ προκειμένου να λαμβάνουν αποζημιώσεις.
Επειδή ζημιές από τις χιονοπτώσεις υπέστησαν και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες του Τυμπακίου,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ προκειμένου να αποζημιώσει άμεσα τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού Ηρακλείου για τις ζημιές που καταγράφηκαν από την επικράτηση των ακραίων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ημερών και στην Κρήτη και πότε πρόκειται να καταβληθούν οι οικονομικές αυτές ενισχύσεις στους δικαιούχους κτηνοτρόφους και παραγωγούς.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ